Mat & Dryck: Smaken

På sommaren smakar Espeto de Sardinas, Sardinspett, som godast. Färska sardiner, en nypa salt och grillade över olivträ.

Att sitta på en chiringuito, strandrestaurang, och äta sardiner med fötterna i sanden är sommar för mig. Traditionen säger att sardinerna smakar som bäst mellan ”två oskulder”, det vill säga mellan den 16 juli, Virgen del Carmen, och den 15 augusti, Virgen de la Asunción. Och prova gärna en kall Victoriaöl. Eller en torr kylskåpskall Don Pepe från Cortijo La Fuente.

Bästa utflykten: Upplevelsen

Foto: refugiopoqueira.com

Den bästa stjärnhimlen. Starta vandringen i bergsbyn Capileira i Las Alpujarras på sydsluttningen av Sierra Nevada. På 2.550 meters höjd ligger övernattningsstugan Refugio Poqueira.

Det blir inte mycket sovande. Den imponerande stjärnhimmeln är bästa underhållningen. Och på avstånd hör du en porlande fjällbäck. Nästa dag väntar Iberiska halvöns högsta topp, Mulhacén, 3.482 meter.

Om och om igen: Skönheten

Priego de Córdoba är den andalusiska skönheten jag ständigt vill återvända till. Sydspaniens vackraste by. De vitkalkade husen med pelargonier i den äldsta delen Barrio de la Villa.

Barroco Cordobés, en speciell barockstil på hus, torg, fontäner, kyrkor och offentliga platser. Här tillverkas världens bästa ekologiska olivolja, Aceite de Oliva Virgen Extra, Rincón de la Subbetica, som har fått 470 utmärkelser sedan 2004!

Strandliv: Svalkan

Sommaren är varm på gränsen till het. Med snorkel och cyklop tillbringar jag gärna några timmar i havet. Speciellt efter några dagars levantevind, ostlig vind. Då når ytvattnet behagliga 25 grader. Jag ser boquerónes, salema, röd sjöstjärna plus mycket annat.

Mellan El Faro och Cabopino i Mijas Costa finns områden av havsgräset Posedonia som bidrar till ett fantastiskt ekosystem.

Inte varit ännu: Drömmen

Foto: Freepik

Efter 28 år i Spanien finns det fortsatt hur mycket som helst att upptäcka. Ju mer du upptäcker desto mer förstår du vad du missat. Asturien och deras ostar exempelvis. Spanien mejeribälte. Cabrales är en underbar grönmögelost på getmjölk. Lagringen sker i naturliga grottor.