DET RÄCKER MED ATT VÅRSOLEN TITTAR FRAM i Sverige och trädgårdens krukor fylls med penséer som allt börjar. Ljus- och värmetörstande ser vi fram emot en alldeles underbar tid. Nu gäller det att få ut mesta möjliga av säsongen som står inför dörren. Våren är här, sommaren kommer, planer för bästa tänkbara semester sätter in. Förväntningarna är på topp. Varje år!

Och hur ska då vädret bli? Blir det mycket eller lite sol, regn med all säkerhet eller rent av hagel i juni? Ett är dock helt säkert, Sverige är nästan alltid frodigt grönt under sommaren. Det är skönt och väldigt vackert, speciellt om det finns en sjö i närheten, där solens strålar tindrande reflekteras och går rakt in i själen och tinar upp vintern som varit. Eller så åker vi till havet, andas in doften av tång och saltvatten. Det är en känsla av frihet, eller fri tid om man så vill. Som alltid, svenskar emellan, präglas samtalsämnet av vädret – eller ovädret. Och blir det för varmt kan vi inte sova. Det ska helst vara lagom varmt. Då är det bäst…

Under hela min yrkesverksamma bana har det alltid varit hektiskt att slutföra alla pågående projekt innan semestern. Ska vi hinna eller inte, men vi måste. Deadlines är just det och måste hållas för att kunderna ska vara nöjda och glada. Det har alltid varit nära till hyperventilering och en frän cocktail av adrenalin och kortisol bubblar på insidan. Inte så bra för hjärtat om sanningen ska fram. En efter en har medarbetarna droppat av för ledighet och semestern har känts som en evighet när den börjar, åtminstone de tre första dagarna. Initialt lovar man sig själv att NU ska jag andas djupare, stressa av, läsa fler böcker i boktraven och bli som en människa igen, vila och göra ingenting. Så blir det dock sällan. Ledigheten går i en rasande fart och vips så var semestern slut. Dagarna regnade mestadels bort, eller så var det gråväder, semestertrippen utomlands förkortade ledigheten och mer jobb väntade när planet landade på hemmaplan. En ond cirkel så här när jag ser tillbaka. Allt i jakten på den kompletta semestern.

Sedan flytten till Spanien finns inga tankar om att ens åka på semester, jag trivs så bra här under min korkek (läs istället palm, vinraka eller olivträd). Solen skiner mest hela dagarna och är det något vi behöver under sommarmånaderna så är det just regn. Men även det lyser med sin frånvaro. När poolen – för det måste man nog ha här i Spanien, tycker åtminstone jag – blivit varm nog under vårsolen byts kaffepauserna mot poolpaus. Att stilla flyta runt på en färggrann luftmadrassen till ljudet av skön musik från spotify ger mig lugn och ro och kraft att gå tillbaka för att arbeta en stund senare. Semester eller inte semester – tja, jag har inget emot att jobba under sådana här premisser. Här hos mig har stressen sommartid helt kommit av sig. Och med det önskar jag dig en skön, vilsam och varm sommar här i solen. Vi ses igen i september…solen skiner säkert då också!