Nästan 1,9 miljoner spanska medborgare i utlandet har rätt att rösta vid det allmänna valet den 20 december. Vid de senaste lokalvalen var det endast mellan tre och fem procent som valde att göra det.

Det är 396.000 fler spanjorer bosatta i utlandet som har rätt att rösta vid det allmänna valet 20 december jämfört med förra valet 2011. 1,9 miljoner röstberättigade beskrivs av bedömare som en betydlig skara som kan avgöra hur den politiska kartan kommer att se ut i Spanien de närmaste fyra åren.

Men undersökningar visar att det är få spanjorer i utlandet som väljer att rösta i det gamla hemlandet. Vid de senaste valen har endast tre till fem procent valt att rösta, i antal är det mellan 56.258 och 93.763. enligt uppgifter från valmyndigheten Oficina del Censo Electoral.

Anledningen är att det har blivit krångligare att rösta från utlandet efter att en valreform blev antagen av PP och PSOE med stöd från CiU och PNV. Lagändringen som trädde i kraft den 1 januari 2011 tvingar bosatt spanjorer i utlandet, permanent eller tillfälligt, och som vill rösta att registrera sig och begära ett dokument för att utöva sin rätt.

Annons

Det har framförts klagomål om tidsfrister och leverans av valsedlar som har gjort att röstberättigade i utlandet inte har hunnit lämna sin röst i tid.

Vid det allmänna valet 2008 röstade 31,8 procent av spanjorerna i utlandet. Vid valet 2011 deltog endast 73.396 spanjorer i utlandet eller 4,95 procent. Det var en minskning av valdeltagandet på 80 procent.