Blanca Paloma är en av Spaniens kandidater till årets Eurovision. Hennes bidrag ”Secreto de agua” handlar om rättvisa efter det ouppklarade mordet på Lucía Garrido 30 januari 2008. Blanca har gått vidare till lördagens final. Igår var hon bland deltagarna i den första semifinalen av Benidorm Fest som gick vidare till lördagens final där det avgörs vem som får representera Spanien vid Eurovision Song Contest.

Sången handlar om mordet på Lucía Garrido som fortsatt är ouppklarat.

Andalusiens högsta regiondomstol TSJA (Tribunal Superior de Justicia de Andalucía) har tidigare frikänt en person som var misstänkt för mordet. Efter frikändandet gjordes dokumentären ”Lucía en la telaraña”.

Blanca Palomas bidrag med temat ”Secreto de agua” bygger på dokumentären och är tillägnad Lucía Garrido och dennes syster Rosa som har kämpat för att få fram sanningen kring fallet.

– En sak går bara förlorad om den faller i glömska, säger Blanca Paloma i en film som hon låtit publicera på flera sociala nätverk däribland Twitter.

Lucía hittades död i en pool på gården Los Naranjos i Alhaurín de la Torre. Anhöriga har fått veta att det var självmord. Rättsläkaren säger att det var mord.

Nu har det gått fjorton år i väntan på att rättvisa ska skipas.

I dokumentären antyds att fallet har kopplingar till könsrelaterat våld, ett större kriminellt nätverk med gendarmer ur Guardia Civil inblandade i narkotikabrott.

Uppgifter gör gällande att två från Guardia Civil vittnade falskt vid rättegången.

Vinner Blanca Paloma lördagens final blir hon Spaniens röst i hela Europa. En röst som ber om rättvisa.

Gårdagens semifinal hade i genomsnitt 1.534.000 tv-tittare (11,8%). 4.246.000 följde sändningen vid något tillfälle.