Covid-19-pandemin har bidragit till förödande konsekvenser av den mentala hälsan i Spanien. På onsdagen släpptes den internationella AXA-rapporten som visar att 40 procent av den spanska befolkningen lider av depression och att 58 procent känner sig stressade. De flesta tror att ännu en pandemi. Covid-19-pandemin har utlöst en psykologisk erosion visar rapporten.
AXA-rapporten kommenteras på flera av dagstidningarna ledarsidor på torsdagen.

Pandemin testar inte bara våra individuella och kollektiva attityder. Den avslöjar vår mentala hälsa, sociala dilemman samtidigt som det bidrar till att ta bort tabun. Ämnet mental hälsa dryftas mer än tidigare.

Läs mer: Spanien just nu – Den tysta pandemin

Sjukvården är under hård press efter att de skadliga verkningarna av covid avslöjar bristerna. Det talas om otillräckliga resurser för att bekämpa mentala sjukdomar.

Regeringschefen Pedro Sánchez har presenterat en nödplan på 100 miljoner för att möta den nya utmaningen som följer i covid-19-pandemins spår. Nu handlar det även om uppföljning för att motverka, ge hjälp och stöd för att begränsa risken för självmord.

Nyligen rapporterade radiokanalen Cope om hur specialister i regionen Aragonien låtit utarbeta en praktisk guide för att förebygga självmord hos äldre personer. Statistik visar att de över 60 år utgör den åldersgrupp med högst risk för självmord i Spanien.

Spanjorer är optimistiska till sin natur. Och det är spanjorerna fortsatt. 45 procent av de tillfrågade menar sig vara optimistiska jämfört med 33 procent som är pessimistiska visar undersökningen Estudio AXA Internacional Salud y Bienestar Emocional.

Läs mer: Pandemin fördubblar samtalen till ”hoppets telefon”