Med coronapandemin föddes myten att vi skulle bli bättre människor som skulle ta hand om vår jord. Men de obligatoriska munskydden slängs i naturen som aldrig förr. David Valverde som är född i Nerja och bosatt i Almería sedan nio år ägnar sig åt ”plogging” som är ett svenskt fenomen som startade 2016. Att plocka skräp i naturen under motionspasset.
David Valverde har plockat flaskor, ketchupförpackningar och annat skräp i naturparken Cabo de Gata vid Almería under en tid. Men sedan pandemin slog till och kravet på munskydd infördes så är det mängder av kasserade munskydd han samlar in.
När munskydden har använts hamnar de i naturen.
Enligt den ideella stiftelsen Ecomar Foundation som bildades 1999 är material som har framställts för att skydda oss själva ett problem för planeten. En rapport från stiftelsen visar att sex miljoner munskydd slängs på stränder eller på andra ställen varje månad. Och problemet förvärras när de hamnar i havet, skriver dagstidningen Ideal.
”Plogging” är ett svenskt initiativ som föddes 2016. Det är en kombination av orden ”plocka upp” och ”jogging”.
– Jag är en ambassadör för plogging revolutionen i Spanien och jag försöker på alla sätt få människor att bli miljömedvetna, säger David Valverde som arrangerar grupper som rensar stränder och naturområden.
– På en dag plockar vi upp 100 masker, andra dagar varierar det mellan 40 till 65. Siffrorna minskar inte, det blir bara mer munskydd.