I många spanska städer är det numera möjligt att ta med sin fyrfota vän till baren, omklädningsrummet, en turistattraktion eller för ett bad på stranden. Antalet skyltar med hundförbud har minskat kontinuerligt under de senaste åren.

Pablo Muñoz Gabilondo, husse till Pipper, en Parson Russell Terrier har rest runt i Spanien för att främja ”integreringen av väluppfostrade husdjur” när det gäller transporter, hotell, restauranger och turistattraktioner.

Förutom minskningen av hundförbudsskyltarna så indikerar det faktum att antalet turistboenden som accepterar hundar ökar. I nästan alla städer finns det idag ett tillräckligt utbud, inklusive 31 av de 97 nationella värdshusen (Paradorer). Enligt INE, Spaniens nationella statistikinstitut finns det 9,3 miljoner hundar i Spanien, besökande turisthundar oräknade. Det visar sig också att pandemin har ökat på beståndet.

Hundar

En bar i Madrid.

Men livet som hund är fortfarande lättare i vissa städer än i andra, det finns ingen ort som uppfyller alla krav och bilden är ojämn. Aragón är den enda av Spaniens regioner som förbjuder tillträde för husdjur på platser där mat serveras (barer, cafeterior och restauranger). Medan resten av regionerna lämnar beslutet i händerna på ägarna av anläggningarna. Sen kan kommunerna ha egna regler som inte då behöver stämma överens med regionen, Pamplona och Santander har uttryckligen förbjudit husdjur inomhus i etablissemangen.

Turismsektorn måste anta att det är ett värde att vara ”hundvänlig”, det är bra ur marknadsföringssynpunkt. Det lägger alltid till, det subtraherar inte, säger Muñoz. Ett bevis på att fritid med hundar har potential att bli en ekonomisk magnet är att under det första året av pandemin, då många sektorer drabbades av krisen, gick det bra för företag relaterade till djurhälsa och näringsfrågor. Inte nog med det, omsättningssiffrorna för denna sektor i Spanien nådde 1.700 miljoner euro, den högsta siffran i dess historia.

Men om vi fortsätter den geografiska rundvandringen i Spanien med rankningen av städer som erbjuder stora utrymmen där hundar kan gå fritt så ligger Zaragoza, Madrid, La Coruña och Bilbao i topp. Medan Teruel och Huesca ligger i botten med tillträdesförbud till parkerna.

Muñoz anger San Sebastian som ett positivt exempel eftersom hundar under störta delen av året kan gå längs dess stränder och Málaga, en pionjär när det gäller att implantera hund-DNA för att uppnå bajsfria gator. Dessutom har båda städerna ett utmärkt utbud av restauranger och turistattraktioner som går att besöka med husdjur. Sämre är det med Las Palmas de Gran Canaria, som förbjuder familjer med hundar att gå längs strandpromenaden längs stranden Las Canteras, ett av stadens skyltfönster. ”Skulle det inte vara bättre att genomföra medvetandehöjande åtgärder och tillämpa ordentliga böter för de som inte plockar upp bajs istället för att förbjuda en stor del av dess medborgare att njuta av detta nyckelområde för rekreation?”, undrar Muñoz.

Hund

En strand i Barcelona.

Andra ”hundvänliga” utrymmen är Alba de Tormes (Salamanca), Antequera (Málaga), Cáceres eller Mérida. ”Om jag var en hund skulle jag vilja bo i Gijón, och om jag var tvungen att besöka andra städer skulle det vara Ponferrada, León eller Vigo”, framhåller Miguel Guerra, från Viajacontumascota-bloggen, som kritiserar att många boenden har restriktioner för stora hundar.

Kollektivtrafiken

När det gäller kollektivtrafiken tillåter sju städer resor med en hund i koppel och utan att vara i väska på stadsbussar (Cartagena, San Sebastián, Fuengirola, Irún, Orense, Palma de Mallorca, Sant Cugat del Vallès och Alcoy). Även om det här är en punkt där variationerna är nästan oändliga: vissa städer som Valencia tillåter bara hundar på kollektivtrafik om de väger mindre än 15 kilo. I Gipuzkoa är de pionjärer när det gäller att tillåta hundar av alla storlekar på intercitybussar (med munkorg). Av de åtta spanska städerna med tunnelbana tillåter endast Madrid och Barcelona tillträde med en hund i koppel och med munkorg. I Bilbao är det bara små hundar som väger mindre än 8 kilo. Eller är förpackade i väska som tillåts.

Medvetenheten som finns om djur ökar. Vi litar på att detta kommer att fortsätta utvecklas och vi kommer att hitta fler anläggningar och färre förbud”, säger Guerra.

Ett exempel på hundvänliga campingplatser: