Ayuob El Khazzani som tidigare varit bosatt i Algeciras och som skottskadade tre personer varav två allvarligt på ett tåg mellan Paris och Amsterdam anklagas av en fransk åklagare för mordförsök och terrorbrott. Mannen skyllde händelsen på att han inte hade några pengar och försökte råna tågresenärer.

”Det är fantasier” sa den franske statsåklagaren François Molins i samband med en presskonferens på tisdagen. I mobiltelefonen som tillhör El Khazzani fanns en film som handlar om att begå våldsbrott i islams namn berättade statsåklagaren.

I verkligheten har mannen rest mellan flera olika länder och köpt dyra tåg- och flygbiljetter.

När Ayuob El Khazzani greps var han utrustad med en pistol och en Kalashnikov plus 270 patroner och 50 centiliter bensin. Enligt statsåklagaren handlade det om en planerad terrorattack.

Annons

Det var den franske skådespelaren Jean-Hugues Anglade som reste med tåget som slog sönder fönsterrutan till ett larm som sedan startade.

Tre amerikaner och en britt lyckades gripa in och stoppa mannen. De belönades igår med hederslegionen, Frankrikes högsta statsorden, av president François Hollande.

Ayoub El Khazzani är 26 år och marockansk medborgaren och resident i Belgien efter att ha lämnat Spanien 2014.