Jag skulle flyga från Málaga med Lufthansa LH 1149 till Köpenhamn via Frankfurt 8 mars. Jag tyckte att det var konstigt att jag inte fick boardingkortet när jag checkade in på nätet, berättar Lars Falkenman för Svenska Magasinet. När Lars Falkenman som bor i Torremolinos kommer till Málaga flygplats i god tid anar han oråd.

– Inget boardingkort och jag går fram till bagageinlämningen på Lufthansa. De säger att det är nya regler i Danmark för inresande och att jag måste ha ett färskt test för att komma ombord.

Hur ska jag hinna det, frågade Lars, och fick till svar av kvinnan vid incheckningsdisken att ett sjukhus ligger tio minuter från flygplatsen med taxi.

Inte först
Och Lars var inte den första.
– När jag hör kvinnan vid incheckningsdisken ringa till sjukhuset så säger hon att nu kommer det en till…

Lars kastar sig in i taxin och hinner göra ett test som visar negativt.

Svenska resenärer som flyger till Köpenhamn är tvungna att visa ett negativt test även om de ska vidare direkt till Sverige efter att ha landat i Köpenhamn.

Nästa test
Men inte nog med det. Väl framme i Köpenhamn väntar nästa test.

– Alla passagerare testas innan de får lämna flygplatsen. Vi var 180 resenärer i kö klockan 22.30. Jag sa till dem att jag hade ett negativt test sju timmar gammalt. Det där gäller inte här, var svaret.

Lars berättade att han skulle vidare till Sverige men det hjälpte inte. För att passera passkontrollen i Köpenhamn ska du visa pass och ett negativt test gjort på Kastrup flygplats. I Danmark blev samtliga resenärer testade gratis.

Från Palma
Tommy Brynningsen reste i lördags från Palma de Mallorca till Köpenhamn med ett negativt antigentest på fickan mindre än 24 timmar gammalt.

Även om Tommy skulle ta sig direkt till Sverige och Malmö är det obligatoriskt att visa upp ett negativt test vid ankomsten till Köpenhamn.

– De som inte behövde ta antigentest var de som skulle transit med nytt flyg på Kastrup, berättar Tommy.

Vi blir ständigt och jämt påminda om munskydd, hålla avstånd, max personer per kvm, sprita/tvätta händer stundligen och dagligen, var vi än är.

-Till min stora förvåning direkt efter landning i Köpenhamn blev alla på vårt flyg, ett drygt 100-tal resenärer inslussade som en skock får för att ta ett nytt antigentest innan vi kunde lämna terminalen.

Tommy Brynningsen säger att det kan tyckas vara okey att alla resenärer från samma flyg hamnar i samma rum igen.
– Men tyvärr var vi inte ensamma. På plats i samma rum fanns resenärer från andra flyg.

Inga nya munskydd
– Vi fick inga nya munskydd och Falck som utförde provtagning var väl inte de mest skickliga och hade inte riktigt koll på sin egen handhygien. De tog emot pass utan handskar, använde datorn och slarvade med handspritning.

I väntrummet på ett tiotal kvadratmeter satt det två grupper med, 4-5 i varje grupp, utan avstånd mindre än halv meter emellan och utan munskydd.

Tommy Brynningsen tillägger att framöver ska han leta efter flyg via Göteborg.