Det kostar att avlida i provinsen Málaga, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga. Det visar den undersökning som konsumentorganisationen Unión de Consumidores (UCE) låtit göra och som visar att det i normalfall kostar minst 2.000 euro. Du kan komma billigare undan om du donerar din kropp till vetenskapen eller forskningen.

För de anhöriga väntar en viss byråkrati när en person somnat in. De måste få ett läkarintyg på att den anhörige är död. Genom folkbokföringslagen, Registro Civil, kan de anhöriga få övriga tillstånd som krävs för att personen inom ett dygn kan begravas eller kremeras.

Ska kroppen transporteras till en annan kommun krävs ytterligare ett tillstånd. Begravningsbyråerna tar mellan 200 och 300 euro enligt konsumentorganisationen UCE.

Priset på en kista ligger på mellan 450 till 3.000 euro. Vid kremering kostar urnan 30 euro, själva kremeringen kostar mellan 350 till 500 euro. Transporten till begravningsplatsen kostar mellan 50 till 120 euro.

Annons

Blommorna kostar runt 100 euro medan gudstjänsten kostar cirka 50 euro. En dödsruna i pressen kostar mellan 69 till 11.000 euro. För att undvika överraskningar påminner konsumentorganisationen UCE att de anhöriga har rätt till en skriftlig kostnadskalkyl där samtliga tjänster som erbjuds anges med priser.