Den 51-årige hemlöse brittiske medborgaren som hittades död nära pendeltågsstationen på Málaga flygplats har enligt en åklagare blivit utsatt för hatbrott. Åklagaren tjänstgör vid avdelningen för jämställdhet och diskriminering och menar att händelsen är hatbrott.

Hatbrott beskrivs som hets mot folkgrupp eller samhällsklass. I det aktuella fallet rör det sig om en hemlös som led att schizofreni och alkoholproblem. När mannen hittades låg han utsträckt och bunden på en bänk. Någon hade skurit av delar av mannens könsorgan och placerat i en tonfiskburk och placerat skinkpålägg på mannens bak.

Åklagaren menar att det är angeläget att strafflagen erkänner ”särskilt utsatta” som hemlösa när brottet grundar sig på intolerans och fördomar mot fattiga och utslagna.

Var tjugonde dag avlider en hemlös i Spanien. Och enligt rapporten Observatorio Hatento uppger 47 procent av de hemlösa att de blivit utsatta för hatbrott och nästan 25 procent har blivit misshandlade.

Annons

Mordroteln vid Málagapolisen försöker i dagsläget att klargöra omständigheterna kring dödsfallet. Enligt obduktionen ska mannen ha omkommit genom kvävning då offret ha svalt sina spyor.

Vad som återstår att fastställa är om mannen som hittades bunden, om det har bidragit till att han avled snabbare. Finländare gripen för mord på hemlös