Provinsen Málaga går i spetsen i Andalusien när det gäller konsumtion av ekologiska livsmedel. Men paradoxalt nog är provinsen sämst när det gäller storlek på areal där ekologiska grödor odlas.

Endast 32.400 hektar är avsatt för ekologisk odling vilket är fem procent av den totala odlingsarealen i Andalusien.

Sexton procent av befolkningen äter ekologiska produkter som frukt, grönsaker och kött vilket är två procentenheter över genomsnittet i Andalusien. Det är den utländska kolonin på Solkusten som bidrar till den höga siffran när det gäller konsumtion av ekologiska produkter, skriver La Opinión de Málaga idag.

Utlänningar är mycket mer medvetna om bekämpningsmedel, kemiska gödningsmedel och när det gäller djur som är fria från tillväxthormoner.

Annons

Dessa uppgifter fram i går när studien ”La producción ecológica en la provincia de Málaga: tendencias y perspectivas” presenterades av landstingsmyndigheten la Diputación.

Det främsta hindret för att övervinna, enligt författaren till rapporten, Valeria Di Paula, är det höga priset på vissa ekologiska produkter som i vissa snabbköp och i dagligvaruhandeln kan kosta fyra gånger så mycket som de konventionella produkterna.