Trafikflyget ökar på Málaga flygplats vilket gör att den andra rullbanan tas i bruk på söndagar och måndagar under augusti. Antalet ansökningar om att landa och starta i Málaga ökar rapporterar dagstidningen Diario SUR.

På måndagen registrerade Málaga flygplats 365 flyg vilket är ganska normalt för en måndag. Att den andra rullbanan öppnar tillfälligt har att göra med efterfrågan som ökar under vissa dagar eller veckor under sommaren.

Den andra rullbanan på Málaga flygplats som stod klar i juni 2012 var öppen den sista söndagen i juni och under veckosluten sista halvan av juli. Att den andra rullbanan ibland håller öppet handlar dock inte bara om efterfrågan.

Det gäller för tekniker och räddningstjänst att de är bekanta med situationen att flygplatsen båda rullbanor håller öppna ibland. Normalt är bara den gamla rullbanan öppen för landningar och starter för att på så sätt minska driftskostnaderna.

Annons

Från den 30 juli till 5 augusti tog Málaga flygplats emot totalt 2.593 flyg med 430.874 möjliga resenärer. Med en andra rullbana öppen kan flygplatsen ta emot 72 flyg i timmen enligt luftfartsverket Aena.

Terminal 3 har möjlighet att hantera 9.500 resenärer i timmen.