Romeria de la Fuensanta i Coín är en färgstark händelse med traditionella dräkter, utsmyckade vagnar, fantastiska hästar och mycket musik. Kanske den mest färgsprakande i hela provinsen.

Åtminstone är det den mest populära folkfesten i Guadalhorce-dalen. Helgonbilden av Jungfru Fuensanta, Coíns skyddshelgon, finns sedan den första maj på plats i ett kapell utanför stan.

Kapellet är fantastiskt fint med välvt tak och byggdes ursprungligen i början av 1500-talet. Helgonbilden är endast 11 cm hög och är troligtvis den minsta helgonbild som tillbeds i Spanien. Den hittades i en närliggande grotta på 1400-talet.

Varje år firas Jungfrun Fuensanta med en romeria då hela staden medverkar i en pilgrimsvandring till kapellet utanför staden som ligger utmed gamla vägen till Monda. Brödraskap och föreningar bildar en färgrik procession med dekorerade vagnar på lördag förmiddag.

Annons

Väl framme hålls högmässa innan kvällen och nattens festligheter drar igång. Den bästa vagnen får sedan äran att föra Jungfrubilden av Fuensanta tillbaka till kyrkan San Juan Bautista i Coín på söndag eftermiddag.

Pilgrimer, kärror och vagnar dragna av hästar, åsnor, tjurar och traktorer lämnar Coín på lördagsmorgonen den 13 juni och vandrar i sakta mak ut mot festplatsen. Processionen börjar klockan 10 men det finns så många vagnar och pilgrimer att de sista inte lämnar torget i Coín förrän framåt klockan 13 på lördagen.

Väl framme inleds festligheterna med musik, sång, hästridning och dans. Varje grupp har sin egen ”caseta” med provisoriska privata barer. Det finns även en stor offentlig bar på området.