Spaniens klockringare vördar en gammal tradition. Kanske har du besökt Sevillaprovinsen och sett Los campaneros de Utrera. Nu har Unesco förklarat den manuella ringningen som immateriellt kulturarv.

Du har kanske läst Svenska Magasinets tidigare artikel om klockringarna i Utrera. Det är en tradition sedan mer än 500 år som går från generation till generation.

Hösten 2020 fick Svenska Magasinet följa med upp i kyrktornet för att på nära håll se och höra klockringarna. Då berättade Utreras klockringare att de inom en nära framtid hoppades få bli en del av Unescos immateriella kulturarv för mänskligheten.

Och på onsdagen vid Unescos möte i Rabat kom beskedet.

Annons

I Spanien finns det upp till 30 olika sätt att klockringa. Tidigare var det ett sätt att kommunicera och få ut viktiga budskap, både religiösa och civila. Det kallades till katolsk mässa men också när katastrofer och bränder hotade.

– Det ringdes i klockor vid begravningar och födslar och det var olika ringningar om nedkomsten gällde en pojke eller flicka, säger Jesús Quesada, president vid föreningen Asociación de Campaneros de Utrera.

Föreningen har haft 73 klockringare varav 40 nu är aktiva.