Regionalregeringen Junta de Andalucia har beslutat att stänga området runt vattenreservoaren La Concepción vid Istán efter att flera hundar avlidit efter att ha druckit vatten från dammen. Vattenprover har tagits som bekräftar cyanobakterier. Det skriver dagstidningen La Opinión de Málaga på tisdagen.

Stora delar av kommunerna på västra Costa del Sol får sitt kranvatten från reservoaren vid Istán. Kranvattnet är drickbart och det finns inga uppgifter på att varken människor eller djur insjuknat.

Däremot har regionalregeringen infört badförbud vid dammen efter att hundar druckit vatten direkt från dammen och senare avlidit.

Det var efter att en hund plötsligt avlidit som en person fattade misstankar om att det kunde röra sig om en giftig alg. De första analyserna visar att vattnet innehåller cyanobakterier från släktet Phormidium som i höga koncentrationer kan vara mer eller mindre giftiga för djur något som dagstidningen La Opinión de Málaga var först att berätta om.

Annons

Tidningen uppger att flera hundar i bostadsområdet Zahara de Istán som ligger väster om reservoaren har avlidit.

Regionalregeringen vill lugna befolkningen och betonar på tisdagen att kranvattnet utmed västra Costa del Sol är drickbart. Vattnet behandlas precis som tidigare vid ETAP (Estación de Tratamiento de Agua Potable).