Först omkring den 14 september förväntas en flockimmunitet på 67 procent av befolkningen i Andalusien, Spanien och övriga Europa. Och minst 70 procent av befolkningen måste vaccineras om vi ska uppnå immunitet mot covid-19. I både Andalusien och Spanien går vaccinationen trögt.

Politikerna talar ogärna om hur sakta vaccinationen mot covid-19 går. Den som tog del av vad Andalusiens regionpresident Juanma Moreno sa vid intervjuer i samband md årsskiftet förstår att det går väldigt sakta.

– Till juni kan halva befolkningen i Andalusien vara vaccinerad.

Det lär vi knappast uppnå med tanke på att det bara kommer 70.000 doser vaccin i veckan till Andalusien. Det skulle innebära att bara fem procent av regionens befolkning är vaccinerade i mars månad.

Annons

Juanma Moreno talar om 50 procent till juni för att vi ska kunna uppleva absolut rörelsefrihet. Men flockimmuniteten måste nå upp till minst 67 procent som inträffar först den 14 september. Det vill säga betydligt senare.

– Och dit når vi först i höst, tillägger Juanma Moreno.

Andalusiens vice president Juan Marín sa på måndagen att han hoppas att det snart finnas tillräckligt med vaccin till dem som prioriteras i första hand. I regionen finns det 43.000 äldre på 1.117 vårdhem.

– Utbudet av vaccin hittills räcker inte ens till den första sprutan. Logistiken och distributionen går för långsamt, säger Juan Marín vid måndagens pressträff.

26.000 har hittills vaccinerats. Prognosen är 800.000 före den 31 januari.

Faktum är att både USA, Storbritannien och Israel ligger långt före Andalusien, Spanien och övriga EU i vaccinationsracet.

Enligt siffror från Our World in Data har över två miljoner människor vaccinerats mot covid-19 i USA. Och över 800.000 britter har fått sin spruta.

I Israel har myndigheterna satsat på snabb distribution och dygnet-runt-öppna vaccinationscentraler. Israel är redan upp i 500.000 utförda vaccinationer.

Andalusien, Spanien och EU ligger alltså långt efter eftersom de har köpt in för få doser av de vaccin som nu rullas ut.

EU har fokuserat för mycket på att förhandla ned priserna per vaccindos. Anledningen är att nedstängningarna av samhällen kostar så mycket i Europa så fokus har legat på att spara på vaccinen.

Kanske inte det har varit rätt strategi, säger Rasmus Bech Hansen, vd och grundare av analysföretaget Airfinty, till Svenska Dagbladet.

Helgdagar och nya virusvarianter kan göra att det blir svårt att vaccinera ikapp smittspridningen.

Covidvaccinen från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca är de första som ska användas i Andalusien, Spanien och EU.

De övriga som EU-kommissionen tecknat avtal för dröjer.

Janssen och Curevac är inne i kliniska fas 3-försök och kan komma till EU-länderna först i mars eller april.

Förutom en långsam leverans gäller det även för de olika regeringarna att övertyga allmänheten om att ta sprutan. Fransmän och svenskar är enligt en EU-studie mest skeptiska till att bli vaccinerade.

I Frankrike är folk vaccinskeptiska sedan tidigare. För Sveriges del handlar det om de tragiska narkolepsifallen efter svininfluensavaccineringen 2009 som ger oro.

Samtidigt ökar smittspridningen. I Andalusien har 1.077 nya fall registrerats sedan söndagen. Förra måndagen hade 567 nya smittfall registrerats.

Tio personer har avlidit i sjukdomen covid-19 orsakad av coronaviruset sars-cov-2 senaste dygnet.

Under de senaste 14 dagarna registrerar Andalusien 155 smittfall per 100.000 invånare.