Från nu kommer regionregeringen att granska incidenstalen en gång i veckan jämfört med två gånger som det hittills varit. Varje torsdag tas beslut om vilka åtgärder med begränsningar och restriktioner som ska införas eller hävas i Andalusien.

På onsdagen gav expertkommittén (bilden) grönt ljus till att barer, restauranger och all övrig service kan öppna i Málaga stad från lördag. Sedan den 3 februari har all sådan verksamhet varit stängd på grund av att kommunen vid ett tillfälle hade ett incidenstal på över 1.000 smittade per 10.000 invånare.

Fram till igår tisdag hade incidenstalet i Málaga stad sjunkit åtta dagar i rad.

– Från nu görs uppdatering över referenstalen en dag i veckan på torsdagar. De beslut som tas gäller från kommande lördag, antingen om det gäller att häva begränsningar eller att införa, säger Juanma Moreno, Andalusiens regionpresident.

Annons

De åtgärder som införs är som tidigare. Vid incidenstalet 500 blir det kommunkarantän, barer och restauranger stänger klockan 18 och utegångsförbud gäller mellan klockan 22-06. Vid 1.000 stängs all icke nödvändig verksamhet dygnet runt. Enbart fyra personer får samlas.

Det blir även ett stopp med alkoholförsäljning från klockan 18 i fortsättningen för att begränsa konsumtionen på gator och torg då ungdomar samlas i grupper.

Antalet smittade sjunker i Andalusien och regionpresidenten kommenterar detta som ”en stråle av hopp”.

– Men låt oss fortsatt vara mycket försiktiga. Vi förväntar oss nya smitthärdar de närmaste veckorna på grund av den brittiska stammen. Enligt experter har den brittiska virusvarianten inte nått sin maximala potential och i slutet av månaden kan den nivån ha ökat.

Under veckan fortsätter vaccinationskampanjen med alla över 90 år som inte är bosatta på särskilda boenden för äldre. Det är 37.000 i Andalusien.

Samtidigt börjar 35.000 som arbetar inom hemtjänsten att vaccineras.

Efter att det togs beslut om att AstraZenecas vaccin bara ska användas på personer under 55 år har Spanien tvingats justera sin prioriteringsordning. Det gör att lärare, småskolelärare, daghemspersonal, anställda inom säkerhetstjänsten, räddningstjänsten, bar– och restaurangpersonal, militärer, tandläkare, brandförsvaret, apotekspersonal, fångvårdspersonal, speditörer, chaufförer inom taxi och övrig färdtjänst, personal vid bensinmackar, journalister, elektriker och annan personal vid samhällsbärande verksamheter ska vaccineras med vaccinet från AstraZeneca.

Under veckan har Spanien fått 196.800 doser från AstraZeneca. Totalt 1.613.775 doser kommer under februari av detta vaccin.