Allt var planerat för öppningsfest den 30 december 1993. Bandet skulle klippas och det skulle skålas i Cava. Men Nuria kunde inte vänta. Det var en liten flicka som föddes den 29 december en dag före öppningen.

När paret kom till sjukhuset Costa del Sol i Marbella den 29 december 1993 var det egentligen stängt. Men några läkare var på plats dagen före invigningen. De hade först tänkt skicka den havande kvinnan vidare till ett sjukhus i Málaga men förstod att nedkomsten var nära förestående. Därför föddes den lilla flicka Nuria på sjukhuset dagen innan öppningsdags.

Nu firar sjukhuset 25 år och kan titta tillbaka på ett kvarts sekel med stor aktivitet. 5,8 miljoner konsultationer, 2,6 miljoner akutfall, 315.000 operationer och 68.000 födslar.

Av de av som fötts på sjukhuset är Stella del Carmen, dotter till Antonio Banderas och Melanie Griffith. Nedkomsten inträffade den 24 september 1996 i samband med en semesterresa till Solkusten.

Annons

En annan omtalad händelse var när Saudiarabiens kung Fahd under en semestervistelse i Marbella drabbades av akut hjärtproblem. Läkarna gjorde ett bra jobb och räddade monarkens liv.

Kung Fahd var så tacksam så att han lät donera en miljon dollar till sjukhuset. Numera finns stiftelsen Fundación Rey Fahd Bin Abdulaziz dit pengar för forskning doneras varje år från privatpersoner.