Snart dags för nyårsafton och du är kanske på jakt efter en CAVA, ett mousserande vin, från provinsen Málaga. Det har gått några år sedan Pierre Pérignon öppnade den första champagnebuteljen 1670 i den franska regionen Champagne.
Det görs mousserande vin lite varstans i världen men det får bara heta champagne om det kommer från distriktet champagne i Frankerike. Spanien har blivit en storsäljare på mousserande vin. Enbart Freixnet producerar 80 miljoner flaskor CAVA årligen.
I provinsen Málaga produceras det numera utmärkt CAVA eller mousserande vin. Här några förslag inför nyårsafton:
Florestel Espumoso Seco. Ett torrt mousserande vin producerat av bodegas Quitapenas på druvan Moscatel de Alejandria. Pris: 8.50 euro.
Botani Espumoso Seco. Torrt mousserande vin från den kända bodegan Jorge Ordónez i Vélez Málaga som för ett par år sedan stod för dessertvinet vid Nobelmiddagen i Stockholm. Deras mousserande vin är gjort på druvan Moscatel de Alejandria. Pris: 12.50 euro.
Apiane Espumo Dulce. Sött mousserande vin från bodegan Tierras de Mollina. Tillverkat på en systerdruva till Moscatel de Alejandria som går under namnet Moscatel Morisco. Pris: 9.95 euro.
Botani Espumoso Dulce. Sött mousserande vin från bodegan Jorge Ordónez och tillverrkat på Moscatel de Alejandria. Pris: 11.50 euro.