Från och med nästa år kan fler platser hamna på röd varning.

Den regionala regeringen i Andalusien har tagit fram en krisplan för att lindra den svåra situationen. 

Guadalhorcedalen och Málaga stad ser ut att inleda det nya året på röd varning för torka om det inte kommer väldigt stora mängder regn under jul och mellandagarna. 

Den röda nivån gäller redan i Axarquia och längs den västra delen av Solkusten sedan några månader tillbaka. Den låga nederbörden har gjort att tre viktiga reservoarer i Guadalhorcedalen förlorar mycket vatten och är nu nere under 71 kubikhektometer. 

Läs mer: Fuengirola planerar för vattenransonering

Reservoarerna vid Guadalhorce, Guadalteba och Conde del Guadalhorce kom tillsammans upp i 67,9 kubikhektometer den 17 december (den sistnämnda är nere på 11,23 vilket är den lägsta noteringen i historien). Det motsvarar Málagas årskonsumtion, men allt vatten kan inte användas och det ska inte bara gå till provinshuvudstaden. Just nu går 300 liter per sekund för att hjälpa situationen i Axarquia. 

Guadalteba står på 23,76 procent av sin kapacitet, Guadalhorce på 16,10 och Conde de Guadalhorce på 11,23. 

Tidigare i år förutspåddes en blöt höst med mycket regn men det uteblev. Totalt samlades 47 mm nederbörd i reservoarerna mellan september och november. 

Enligt Acosol, företaget som förser Málagaområdets 11 kommuner, kommer situationen att bli ännu allvarligare i mars. 

Läger är svårare runt om i provinsen än i Málaga stad och på flera platser införs än striktare restriktioner på att använda vatten. Vattenpumpar används dessutom för att utvinna varenda droppe från den slutkörda reservoaren La Viñuela.

Solkusten ser fram emot dagen då Marbellas avsaltningsanläggning kan arbeta på full kapacitet, vilken just nu är hälften så stor som tidigare då den har behövts renoveras. Ungefär 21 procent av Solkustens vatten kommer från denna anläggning

Flera åtgärder

Kommunerna med röd varningsnivå har sedan länge tillämpat åtgärder för att spara 20 procent av sin normala vattenförbrukning. Bland annat är det förbjudet att fylla simbassänger och fontäner, tvätta bilar, samt att vattna parker, trädgårdar och golfbanor. Dessutom är alla strandduschar avstängda.  

Málaga har redan minskat konsumtionen med 20 procent i fyra av stadens områden. Situationen är värre på inlandet än vid kusten. I Guadalhorcedalen innebär den röda nivån att bevattningslagret kommer att minska från 20 hm³ till mellan 10 och 15. 

Málagas ledning förutser att detta skulle innebära ett tapp på 40 procent av områdets BNP. Det skulle dessutom kunna få stora konsekvenser för turismen. 

Andalusiens plan

För att klara den tuffa situationen kommer Andalusien att behöva sätta in enorma ekonomiska resurser och tillämpa ny teknik. Regionsregeringen har kartlagt en plan med åtta punkter för hur detta ska gå till. 

  • I Cártama finns brunnar som man nu förbereder att åter ta i bruk. De har tidigare varit i bruk under de svåra torkorna 1995 och 2005 innan de förstördes av översvämning 2012. Från brunnarna hoppas man utvinna 10 hm³.
  •  I Álora och Coín finns oanvända reservoarer som regeringen ska aktivera för att utvinna ytterligare 10 hm³.
  • La Viñuela-reservoaren är tekniskt sett död men därifrån hoppas man kunna hitta 2 hm³ begravda långt under jord. 
  • Nya pipelines ska dras från Cadiz för att tillgodose Guadalhorce med omkring 9 hm³.
  • Man jobbar på att fördubbla hastigheten på pumparna i reservoaren vid Rojas som just nu ligger på 250 liter per sekund. Detta skulle innebära att man, tillsammans med Rosaledareservoaren, kan flytta 12 hm³ mellan olika delar av regionen efter behov. 
  • Kapaciteten på avsaltningsanläggningen i Marbella ska återställas. Sedan renoveringen kan endast 8 av 15 hm³ användas. Planen är att den ska kunna vara i fullt bruk under nästa års första hälft för att sedan utökas till 30 hm³. 
  • Många av Málagas underjordiska vattenresurser har en mycket hög salthalt. För att avsalta dessa värdefulla reserver förbereder styrelsen installationen av små bärbara avsaltningsanläggningar.
  • Man vill också öka återanvändningen av förbrukat vatten. På kort sikt tror man att man kan återanvända cirka 4 hm³ men att siffran kan öka till 30 och tjänster utvecklas för detta i Nerja, Antequera och Málaga.
Robbie Eriksson

Robbie Eriksson