Västsahariska Aminatou Haidar som under 23 dagar har hungerstrejkat på Lanzarote fortsätter att vara en följetång i spanska medier. Tidigare i veckan sa en domstol nej till en begäran om att hon ska kunna tvångsintas på sjukhus för vård.

Företrädare för den västsahariska befrielserörelsen Polisario aviserade på måndagen att den kan komma att inta en mer radikal hållning om Haidar �” som inte är medlem i organisationen men viktig som enande symbol för västsaharierna �” skulle avlida.

Marocko sade i fredags återigen nej när Haidar planerade att resa hem, detta efter först ha sagt ja till att låta henne flyga in i landet. Enligt Spaniens UD hade spanska regeringen frågat om ett flygplan med Haidar ombord kunde landa i hennes hemstad Laayoune (al-Ayun) i Västsahara, som ockuperas av Marocko sedan 1975. Marocko gav först grönt ljus men ändrade sig enligt spanjorerna just när planet skulle lyfta, skriver TT.

Haidar har hungerstrejkat på ön Lanzarote sedan i mitten av november, då hon blev utkastad av marockanska myndigheter när hon försökte återvända hem.
Hon kräver nu att Spanien ska lägga press på Marocko. Från marockanskt håll anklagas hon för att bedriva utpressning.

Annons

Enligt en domstol på Kanarieöarna, vars utslag meddelades i måndags är hennes hälsa inte i så allvarligt skick att det motiverar tvångsvård.

Marocko ockuperade Västsahara när Spanien, den tidigare kolonialmakten, hade lämnat territoriet. Spanien har erbjudit Haidar både asyl och medborgarskap, men hon har tackat nej med motiveringen att hon inte vill bli ”utlänning i sitt eget land”.