Två timmar innan Spanairplanet kraschade skickade en av passagerarna ett textmeddelande till sin fru: ”Älskling, det är problem med planet”. Hon ringde upp och bad honom att gå av men han svarade att personalen vägrade låta honom lämna planet, uppger El País. Mannen tillhör de avlidna i dödskraschen.

Det cirkulerar uppgifter i medier om att passagerare ville lämna planet som hittills kostat 153 människor livet. I går var 37 personer identifierade, enligt tidningen El Mundo.

SAS-ägda Spanairs dåliga ekonomi har kopplats ihop med olyckan på Barajasflygplatsen. Under första kvartalet i år redovisade Spanair en förlust på nästan 400 miljoner kronor. SAS har utan framgång försökt sälja bolaget.

I stället lade man fram ett sparpaket i juni som personalen inte har accepterat. Så sent som i onsdags, samma dag som olyckan inträffade, hotade man med att gå i strejk.

Annons

Piloten Javier Navas, i facket Sepla och som representerar 90 procent av flygbolagets 575 piloter, säger att arbetssituationen är så pressad att piloterna ibland får utföra uppgifter som mekaniker normalt ska göra.

I en intervju med El Mundo vill han inte direkt koppla ihop arbetsvillkoren med olyckan. Men han hävdar att Spanair försöker pressa piloterna att jobba precis till den tillåtna gränsen.

Vid kraschen omkom 153 passagerare. Enligt La Opinión de Málaga är nio av de omkomna från Málagaprovinsen. Bland dessa nio finns en familj på fem personer där samtliga omkom.