Spanien har efter domstolsbeslut de senaste tre åren utvisat 34 utlänningar med kopplingar till terrorverksamhet. Samtliga har betraktats som ”ett hot mot den allmänna säkerheten”. Det rör personer där flera inte har dömts till fängelse men har betraktats som en säkerhetsrisk. Det skriver den spanska dagstidningen ABC på måndagen.

Spanien skiljer sig jämfört med flera andra länder eftersom domstolar har lagen på sin sida och kan utfärda utvisningar av utländska personer som betraktas som säkerhetsrisker. Det räcker med att dessa personer har förespråkat terrorism i sociala nätverk.

Tidningen skriver att tillvägagångssättet i Spanien har bidragit till en nedgång i brottslighet samtidigt som Spanien har undgått terroristattacker de senaste åren något som har plågat andra länder som Belgien och Frankrike.

Att en person utvisas betyder också att denne har förbud att återkomma till Spanien de närmaste tio åren.

Annons

Samtidigt är antalet personer som utvisas på grund av kopplingar till terrorverksamhet liten om man jämför med samtliga utlänningar som utvisas på grund av brottslig verksamhet. Under fjolåret 2015 utvisades 6.869 män och kvinnor.

I de flesta fall handlar utvisningsärendena om rån, narkotika, brott mot folkhälsan och könsrelaterat våld. Samtidigt avvisade Spanien vid hamnar och flygplatser 20.091 illegala migranter som saknade nödvändig dokumentation visar siffror från Inrikesdepartementet som tidningen hänvisar till.