4,8 miljoner doser covidvaccin väntas nå Spanien i april. Det säger landets hälsovårdsminister Carolina Darias (bilden). Från och med andra kvartalet kommer det att ske en mycket viktig ökning i antalet doser som når Spanien.
Enbart i april når 4,8 miljoner doser av covidvaccinet Pfizer/BioNTech Spanien, eller cirka 1,2 miljoner per vecka. Det sa Darias när hon på måndagen intervjuades i radioprogrammet ”Hoy por Hoy” i kanalen SER från sjukhuset Hospital Gregorio Marañón.

Darias håller fast vid de storskaliga vaccinationsplanerna att 70 procent av befolkningen ska vaccineras till slutet av sommaren.

– Vi visste tidigt att det skulle bli problem med leveranserna under första kvartalet. Från april och andra kvartalet ska tempot skruvas upp, säger Carolina Darias.

På måndagen framträdde det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo och berättade att vaccinationen av personer över 80 år för tillfället har pausat på grund av brist på doser.

Regionregeringen Junta de Andalucía vill inte häva samtliga restriktioner förrän massvaccinationer har inletts. Anledningen är att hela två tusen personer i regionen har avlidit med covid-19 under den tredje vågen, något som inte ska upprepas i samband med en eventuell fjärde våg.

Elías Bendodo besökte Málaga och sjukhuset hospital Regional på måndagen för att inviga nya installationer. Han poängterade att landets regering måste öka antalet doser i veckan. Det krävs två miljoner doser i månaden för att målet att vaccinera 70 procent av befolkningen till sommaren kan uppfyllas.

Det andalusiska hälsovårdsrådet Jesús Aguirre sa i en intervju för Canal Sur på måndagen att alla äldre i Andalusien som behöver vaccineras kommer att få sina doser.

– Vi ska vaccinera alla. Vi väntar på fler doser, men ni ska inte oroa er. Vi kommer inte att låta någon bli ovaccinerad, säger Aguirre.

För tillfället har 49 procent av de personer över 80 år vaccinerats mot Covid-19 i Andalusien. Under de följande två veckorna ska den gruppen ha fått två doser.

Andelen andalusier som fått vaccin fram till igår söndag var 2,96 procent. För 22 dagar sedan började de över 80 år att vaccineras med Pfizer.

Senaste dygnet har bara 64 nya smittfall med coronaviruset sars-cov-2 registrerats i provinsen Málaga. För att hitta en lägre dygnssiffra får vi gå tillbaka till den 9 december då 32 smittfall registrerades.

I Granadaprovinsen har bara 34 nya smittfall med coronaviruset registrerats senaste dygnet.

Enligt statistik från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía) är incidenstalet för provinsen Málaga i dagsläget 111,8 per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. I fredags var det 115,4.

Bland de större kommunerna på Costa del Sol är incidensen följande:

Málaga, 101,6
Mijas, 156,9
Fuengirola, 109,9
Antequera, 118,6
Ronda, 145,3
Vélez, 74,1
Marbella, 248,6
Estepona, 155,2
Torremolinos, 89,9
Benalmádena, 89,7

Se ytterligare statistik KLICKA HÄR