EU-parlamentet har på tisdagsmorgonen meddelat resultatet efter den omröstning som gjordes igår om att lyfta den katalanska separatistledaren Carles Puigdemonts åtalsimmunitet. Beslutet leder troligtvis till nya krav om utlämning till Spanien där han riskerar ett långt fängelsestraff för uppvigling efter att ha ordnat en illegal folkomröstning om Kataloniens självständighet.

Förutom Carles Puigdemont blir även de katalanska politikerna Toni Comín och Clara Ponsatí av med sin åtalsimmunitet.

Totalt deltog 693 parlamentsledamöter i omröstningen. 400 röstade för att lyfta åtalsimmuniteten, 248 röstade mot och 45 avstod från att rösta.

Puigdemont befinner sig sedan 2017 i exil i Belgien. Spanien har krävt att han ska utlämnas men kraven har tills vidare inte fått gehör i Belgien.

Beslutet att häva åtalsimmuniteten i Europaparlamentet väntas leda till nya krav från spansk sida om att utlämna Puigdemont.

Puigdemont blev invald till Europaparlamentet år 2019 tillsammans med de katalanska separatisterna Toni Comín och Clara Ponsatí.

Även om åtalsimmuniteten lyfts från dessa tre behåller de sina platser i Europaparlamentet.

Puigdemont har meddelat att man avser att överklaga beslutet till EU-domstolen i Luxemburg.

Bland de som röstade emot att häva åtalsimmuniteten fanns den spanska regeringspartnern och ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos.