46 läkemedel och receptbelagda mediciner kommer inte att vara gratis i fortsättningen. I stället kommer dessa mediciner att kosta 4,13 euro efter den reform som genomförts som går under namnet Ley del Medicamento.

Det gäller mediciner som använts i behandlingar mot sjukdomar som hepatit C, vissa cancerformer som leukemi samt ledgångsreumatism och MS. De som lider av kroniska sjukdomar behöver bara betala tio procent på priset, som högst 4,13 euro.

Några av medicinerna är mot bröstcancer (Tyverb och Xeloda), lungcancer (Tarceva och Iressa’) njurcancer (Votrient, Nexavar, Afinitor och Sutent), hjärntumörer (Temodal, Temomedac och Temozolomida) och prostatacancer (Zytiga).

Några av de övriga läkemedlen är mot leukemi (Tasigna, Sprycel, Glivec och Siklos, lymfom (Zytiga), hepatit C (Ribavirina, Pegintron, Pegasys, Rebetol, Copegus, Victrelis och Incivo), hepatit B (Zutectra), cytomegalovirus (Valcyte) och förebyggande av respiratoriska virus hos barn (Synagis).

Annons

Samtidigt kommer patienter som är i behov av kryckor och rullstolar att betala mellan 20 till 40 euro i fortsättningen. Pensionärerna betalar 10 procent med en gräns på högst 30 euro.