Jag tänkte att börja med att ta bort ett par förutfattade tankar vad som gäller rosé vin. Det är inte en blandning av vitt och rött vin ! Det är heller inte så att s.k. blush vin alltså dom ljusa rosévinerna är bättre än de mörka rosévinerna. Vi börjar där.

Av Dan Olsson, Golf y Vinos

50 Vendimias mums fillibabba !!
Från vänster  DO Toro Sotero Pintado ca 11-12 €, DO Cigales 50 Vendimias ca 6-7 € DO Sierra Nevada Senorio de Nevada 7-8 € DO Emporda Ullones ca 8-9 €,  DO Navarra Pagos de Araiz ca 6-7 €

Skillnaden på ett vin som är ljust i färgen beror bara på att musten har legat kortare tid med skalet och på så sätt får en ljusare färg.

Samtidigt kan man säga att det inte enbart är det.

Det beror på att sex timmar med ett skal från Tempranillo druvan gör vinet väldigt ljust medan 6 timmar med Syrahdruvan ger betydligt mer färg och det bror på att skalet från Syrahdruvan är mycket mer färgrikt. Det beror även på vart druvorna växer då druvorna får mer färg i olika områden, allt beroende på vilken klon det är, hur mycket vatten den får, när den skördas osv osv. Det är väldigt komplext med andra ord och lite svårare att göra en bra rosé!

Var produceras den bästa rosén ?

Annons

I Spanien finns det 3-4 distrikt som gör riktigt bra rosé, det första och kanske bästa distriktet är DO Cigales som ligger nordväst om Madrid. Som nummer två kommer DO Navarra som ligger granne med Rioja och som dessutom är mer flexibla med sina druvor. Det är ju så i Spanien att flera distrikt har noggranna restriktioner gällande vilka druvor man får odla i distriktet och det påverkar såklart vilka viner man kan göra. Som tredje distrikt kan vi säga att distriktet Emporda och Rioja är jämbördiga fast med olika karaktärer. Rioja gör många viner med mycket färg som ger den mer tydliga jordgubbs/hallon karaktären, den upplevs lite sötare vilket bara är en ”smakvilla” då jordgubb och hallon ger dig sötare känsla i doften men det är inte sötare på tungan.

Sommarvin  

 

Rosévin är mest populärt till lättare sommar maträtter, till olika sallader och kyckling rätter med ris som ex Paella som är spanjorernas favoriträtt till rosé vin. Dock en mörkare rosé som tar emot saffranet i riset tillsammans med kycklingen. Det används ju annars mest som ett bersåvin som friskar upp en varm sommardag och dricks med fördel riktigt välkylt.

Druvor

Har du en röd favoritdruva som typ Tempranillo kan du följa den in i rosévins världen, likaså om du tycker om Syrah eller Garnacha, det är druvor som du känner igen i rosévinerna smakmässigt. Observera att Tempranillo heter olika vart den kommer ifrån i Spanien, DO Toro, Tinta de Toro eller Tinta fina eller från Ribera del Duero Tinta del Paris. Men de flesta distrikten säger Tempranillo. Jag nämnde i början distriktet DO Cigales, och det är inte för inte att deras rosé nästan varje år vinner pris som bästa rosé inte bara i Spanien, utan även på den stora rosévins mässan i Provence i Frankrike.

Bästa vinerna 

Vinet Quelias har vunnit ett flertal priser som bästa rosé vinet i världen, och är såklart ett blushvin med enbart 6-8 timmars skinnkontakt med musten. Ett underbart vin med lite smultron i smaken och blommigt utan att få sötma i smaken. Detta vin har en lillebror som heter 50 Vendimias som jag personligen tycker väldigt mycket om! Det vinet innehåller inte bara Tempranillo utan även druvorna Albilio och Verdejo, som är en vit druva som passar alldeles utmärkt i blandningen med de andra druvorna.

Lite mer av den franska stilen som gör vinet Minuty. Men jag tycker absolut att de spanska rosévinerna står upp mot de franska.

Nu kommer sommaren med stormsteg och chansen för dig att prova olika varianter av rosévin och här kommer några förslag.

Rosé cava

Vill du att det skall rassla till lite i strupen kan du välja en rosécava från lite olika distrikt. Alla från DO Cava men som har vuxit på olikas platser i Spanien. All Cava är gjord enligt champagnemetoden, det vill säga att man först gör ett stilla vin och vid andra jäsningen tillsätter man den sockerhalt man önskar att Cavan skall få. Brut Nature, Extra Brut eller Brut. Brut är det som 85% av alla människor väljer att dricka, i den är det en väldigt liten tillsats av socker.

Oavsett vad du väljer att dricka under en underbar sommardag, så återkommer jag när de röda goda vinerna kommer i September!

Önskar dig en fantastisk rosévins sommar!