En av de som greps i Colombia är Södertäljenätverkets ledare. Tolv personer har gripits vid en större polisinsats i ett industriområde i Fuenlabrada i Madrid, samtliga ska ingå i en kokainliga som beskrivs som en av de mest aktiva i Europa och Sydamerika.

Under utredningens gång har svensk polis medverkat.

Spanska inrikesdepartementet skriver i ett pressmeddelande att ligan består av albanska, colombianska, marockanska och europeiska medborgare varav svenskar.

En av de gripna är en av Södertäljenätverkets ledare, Bulent Aslanaglu, skriver spanska Narcodiario. Aslanaglu greps i Colombia.

Bülent Aslanoglu, en av Södertäljenätverkets ledare greps i Colombia. (Foto: Policia nacional)

Annons

Ligan har haft direktkontakter till länder som Colombia och Ecuador som är de främsta länderna på kokain. Även framstående investerare bosatta i Dubai finns bland ligans medlemmar.

I en lagerlokal i Fuenlabrada upptäckte spansk nationalpolis 100 kilo kokain som förvarades i en container som hade kommit med flyg till Spanien.

Det var i början av 2023 i samband med att nationalpolisen började utreda misstankar om en internationell kriminell organisation baserad på Costa del Sol bestående av medborgare från Albanien, Colombia, Marocko och Sverige som man kom ligan på spåren.

Kokainligan hade direkta kontakter med den internationell narkotikahandeln och länder som Colombia, Ecuador och Dubai. Ligan har förgreningar till flera länder varför polisen också beskriver det som ett nätverk.

Ärendet som går under namnet ”Operación Botnia” visar hur ligan ägnat sig åt att smuggla kokain från Sydamerika till Europa med flyg och båt.

I slutet av 2023 tog utredningen en oväntad vändning när polisen upptäckte ytterligare förgreningar till en grupp albaner där ledarna var bosatta på Costa del Sol.

Ärendet som går under namnet ”Operación Botnia” visar hur ligan ägnat sig åt att smuggla kokain från Sydamerika till Europa med flyg och båt. Efter flera utredningar lyckades polisen lokalisera medlemmarna i det kriminella nätverket på Costa del Sol och Madrid.

Bland annat har polisen lyckats identifiera Bulent Aslanoglu som i Sverige anses vara en av de främsta narkotikasmugglarna och känd som en av Södertäljenätverkets ledare. Aslanoglu greps i Colombia när han förhandlade om en narkotikatransport.