Den svarta hyresmarknaden i Málaga är omfattande. Det visar siffror från skatteteknikerna. För att komma åt den svarta hyresmarknaden infördes en ny åtgärd 2010 där elförbrukningen i bostäder kontrollerades för att komma åt hyresvärdar som gjorde inkomster utan att deklarera dessa.

Bostäder som uppgavs stå tomma hade i verkligheten hyresgäster vilket avslöjades via elräkningen. Enligt uppgifter som dagstidningen Diario SUR idag hänvisar menar skatteteknikerna vid Gestha att det finns 32.000 bostäder i provinsen Málaga som hyrs ut svart. Det är 67,5 procent av den officiella hyresmarknaden.

Det skulle betyda att den spanska staten går miste om 53 miljoner euro enligt Gestha.

Málaga är den provins i Andalusien där flest oegentligheter på denna marknad redovisas tätt följt av Cadiz med 32.041 ej deklarerade egendomar. I hela regionen rör det sig om 149.963 bostäder där skatteflykten ligger på 249 miljoner euro per år.

Annons

Under 2013 kommer Skattedepartementet, Ministerio de Hacienda, att granska annonser som ligger ute på webbplatser som idealista.com, fotocasa.es och pisos.com för att spåra hyresbostäder där inkomsterna inte deklareras.