En tilltagande kris kan vara under uppsegling i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla efter händelsen för två veckor sedan då 15 migranter drunknade när de försökte ta sig över gränsen till Ceuta.

Under gårdagen lyckades 150 migranter ta sig över gränsen till Melilla utan att Guardia Civil ingrep. Nu kommer det uppgifter att uppemot 30.000 migranter från länderna söder om Sahara kan vara på väg mot Ceuta och Melilla som betraktas som porten till Europa.

Presidenten i Melilla, Juan José Imbroda, anklagade idag oppositionen PSOE för att orsaka en dominoeffekt i sin kritik att Guardia civil kunde bytas ut mot ”flygvärdinnor” som kunde ta emot migranterna.

Gendarmerna vid Guardia Civil som patrullerar gränsen har fått utstå kritik för att de använt våld för att mota bort migranterna som försökt ta sig in illegalt i Spanien och EU. Under gårdagen avstod Guardia Civil från att ingripa och de efterlyser klara riktlinjer för hur de ska ingripa.

Annons

”Att PSOE säger att flygvärdinnor borde sättas in för att välkomna migranterna gör inte situationen bättre” säger Juan José Imbroda som är mycket kritisk till attityden.

Juan José Imbroda betonar också att det inte har drunknat några migranter under de senaste tretton åren innan den senaste händelsen. I stället har Guardia Civil räddat livet på 3.500 migranter.