Under förra årets högsäsong gjordes 170 utryckningar på havet i Málagaprovinsen. 

Transportministeriet har dragit igång en kampanj för att påminna om vad man ska tänka på innan man ger sig ut på vattnet. 

Förra året hjälpte livbåtstjänsten (Salvamento Marítimo) 675 personer bara i Málagaprovinsen. Det totala antalet utryckningar var 170. Att tidigt larma är nyckeln till att dessa situationer ska få ett lyckligt slut. 

Årets högsäsongen börjar om mindre än en vecka och Spaniens transportministerium har redan dragit igång sin kampanj för att uppmana folk att vara försiktiga på haven. Deras viktigaste budskap är att den som ger sig ut på vattnet med båt ska ha med sig en mobiltelefon eller något annat som möjliggör snabb kontakt med fastlandet om olyckan är framme. 

Annons

Enligt Salvamento Marítimo var 50 procent av förra årets insatser kopplade till rekreationsaktiviteter. I de flesta fall kunde båtarna enkelt bogseras i land inom ett par timmar. Men det fanns fall där larmet kom för sent. 

Paddelsurfare

Patricia López är biträdande chef på koordinationscentret i Tarifa, som ansvarar för kustlinjen från den portugisiska gränsen till Granada. Hon berättar att hon har sett en “explosion i antalet ingripanden där vi letar efter personer som försvunnit med paddelbräda, både i Málaga och resten av vårt område”.

Förra året försvann två argentinska män, Maxi (27) och Emmanuel (34), efter att de gett sig ut med paddelbrädor från stranden i Huelin. Både till havs och i luften sökte man efter dem i två veckor men endast en bräda kunde hittas. 

I februari i år hittades en 53-årig man från Marbella död efter att ha fångats av vågorna och inte kunnat ta sig i land. Det tog ungefär 24 timmar att hitta kroppen efter att familjen rapporterat honom försvunnen. 

“När det blåser från fastlandet är denna sport mycket farlig eftersom brädan inte är särskilt tung. En vindpust och den kan bäras ut i havet,” förklarar Narciso Ramón Quesada, som är kapten på räddningsbåten Salvamar Alnitak. 

Ett stort problem är att paddelsurfare sällan tar med sig mobilen ut på vattnet. Räddningsarbetet börjar därför ofta inte förrän flera timmar senare när någon på fastlandet inser att de inte återvänt och larmar räddningstjänsten. 

Vattenskotrar 

Enligt statistiken ligger vattenskotrar (jet skis) till grunden för de flesta olyckor som kräver utryckning. Enligt Antonio Fernández, besättningsmedlem på Salvamar Alnitak, beror det oftast på att de får slut på bränsle eller får motorproblem långt ut på vattnet utan möjlighet för föraren att komma i land. 

Förra året dog två personer efter att ha fallit av skotrar i El Palo, öster om Málaga, och i Fuengirola. 

Transportministeriet poängterar att man ska ha sin mobiltelefon med sig. Men de påminner om att täckningen inte alltid är bra ute på vattnet. Därför är det viktigt att aktivera radiosändaren som finns i alla moderna smarta telefoner och använda VHF-kanal 16 om man inte kan ringa när olyckan är framme. 

Dessutom betonar de vikten av att kolla väderleksrapporten innan man ger sig ut på havet.

De påminner även om att dubbelkolla mängden bränsle i det fordon man tänkt ge sig ut i för att vara säker att man har tillräckligt. Samt att ha med sig flytvästar och göra en noggrann säkerhetskontroll på fordonet och kolla att den är i tillräckligt gott skick.