Lokalpolisen i Málaga har bötfällt 82 personer som kört elsparkcykel för överträdelser i trafiken.

Detta är en del i en satsning för att öka säkerheten på stadens gator som lanserades av stadshuset i slutet av maj. 

Under kampanjens första två veckor, 27 maj till 9 juni, bötfälldes 82 förare och polisen konfiskerade sju av de 2 728 fordonen som kontrollerades. 

Den vanligaste överträdelsen, 40 av dem, var att föraren hade hörlurar på sig samtidigt som de körde sin sparkcykel. Flera andra körde för fort eller i delar av staden där det är förbjudet. 

Annons

När det gäller fortkörning är straffet normalt sett en bot 200 euro som tilldelas föraren på plats, oavsett om sparkcykeln är privat eller hyrd. Det kan dock leda till att polisen konfiskerar fordonet. Detta skedde sju gånger under de två veckorna, i ett fall hade föraren kört i hela 44 kilometer i timmen på Avenida de la Aurora. Maxhastigheten varierar mellan 15 och 25 kilometer i timmen.    

Andra överträdelser som polisen upptäckte var att förare skjutsade andra personer på sparkcykeln, använde mobiltelefon samtidigt som de körde eller att de inte stannade för röda trafikljus. 

Nya regler

Málaga stad håller på att ta fram ett nytt ramverk för trafiksäkerheten gällande elsparkcyklar. Det kan till exempel komma att innebära att föraren måste bära hjälm, att personer som är kortare än 150 cm måste ha en speciell flagga på sparkcykeln för att garantera att de syns, eller att förare måste ha fyllt 16 år. Man hoppas också införa krav på godkända bromssystem, ringklocka, lampor både fram och bak samt reflexer.