I dag, onsdagen den 19 juni 2024, har konung Felipe VI varit Spaniens statschef i 10 år. Det har varit en period full av omvälvningar men där Felipe har medverkat till att putsa på monarkin genom att införa transparens och att vara ett gott exempel.

Man kan inte ta ifrån exkung Juan Carlos den förmåga han hade att lotsa landet vid övergången till demokrati. Men därefter har det varit en del misstänkta korruptionshärvor och allmänt uppträdande som har bidragit till att den spanska kungakronan har hamnat på sned.

Kungafamiljen tog emot folkets hyllningar vid Kungliga slottet i Madrid på onsdagen. (Foto: Casa Real/Kungahuset)

Nu ska det tilläggas att de utredningar kring Juan Carlos som tidigare pågick är nedlagda.

Ny tid

Felipe VI står för en ”förnyad monarki för en ny tid” och är en symbol för statens enhet och beständighet. Inför tioårsdagen som kung valde Felipe ”tjänst, engagemang och plikt” som valspråk.

Annons

Precis som sin far Don Juan Carlos som vid militärkuppen 1981 tydligt visade vilken väg Spanien skulle ta så gjorde Felipe VI något liknande när han vid den olagliga folkomröstningen om självständighet den 1 oktober 2017 i Katalonien, talade till alla spanjorer och varnade för allvaret i en olaglig process.

När de flesta oroshärdar i världen rör republiker så står monarkin för det motsatta. Kung Felipe VI och den parlamentariska monarkin bidrar till enhet och ansvar i en omvärld med osäkerhet och förvirring.

– Monarkin ska vara nära medborgarna och förtjäna deras uppskattning, respekt och förtroende, vilket betyder att vara exemplarisk precis som alla i det offentliga livet, säger den spanske monarken.