Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Nyhet 2019-10-11

Varför vissa människor blir myggbitna och inte andra

Svenska Magasinet i Spanien
Dela med
SvM
2019-10-11

Nu är myggbett i allmänhet inte något stort problem i Spanien, men precis som i Sverige så finns det vissa områden där myggen ibland kan upplevas som besvärliga.

Men de små stickande insekterna kan ofta visa sig vara rätt kräsna med vem de sticker, ett par som sover i samma rum och i samma säng kan ha helt olika upplevelser av detta. Den ena vaknar upp utan att ha fått ett enda stick, medan den andra vaknar upp helt sönderstucken, vad kan det bero på?

Östra och framförallt sydöstra Spanien har några myggrika områden och en av de lokala tidningarna i området La Opinión de Murcia har grävt i ämnet.

Det är en ofta spridd uppfattning att ”sött blod” är anledningen till att man blir stucken, men enligt den spanska tidningen så är det en myt. Däremot verkar det som blodgruppen spelar roll, personer med blodgrupp 0 blir stuckna dubbelt så ofta som de med blodgrupp A. De med blodgrupp B hamnar i mitten enligt en studie som är publicerad i Journal of Medical Entomology.

Myggorna har ett välutvecklat luktsinne och kan känna av de ämnen som utsöndras av människokroppen på långt avstånd. De upptäcker den koldioxid som finns i vår utandningsluft och den mängden varierar. Till exempel så andas vuxna ut mer koldioxid än barn och har därför lättare att bli utsatta för myggbett om de sover i samma rum.

När vi svettas så utsöndrar vi även mjölksyra i svetten och detta är attraktivt för myggorna. Gravida och långa personer utsöndrar mer mjölksyra och är därför extra attraktiva för insekterna. De flesta lotioner och hudkrämer innehåller också mjölksyra. Om man då smörjer in sig och svettas så blir det en oemotståndlig fuktig kemisk cocktail och då har man bokstavligen bjudit in till en favoritmåltid för myggorna. Har man en hög koncentration av steroider eller kolesterol så är man också extra attraktiv för myggorna.

Varje individ utsöndrar en unik kroppslukt som avgör hur attraktiv man är för myggen, men man kan inom vissa gränser påverka detta.

Enligt en studie publicerad i Journal of the American Control Association så är man extra populär bland myggen om man har druckit alkohol och då speciellt om det är öl man har druckit. Personlig hygien spelar också roll, till exempel lockas myggen av stark fotsvett och studier visar att ju smutsigare kroppen är, desto mer lockas myggorna. I sammanhanget kan också nämnas att otvättade strumpor är en veritabel myggmagnet. Även färgen på kläderna kan göra skillnad, myggen gillar mörka färger, deras favoritfärger är rött, blått och svart.

Det värsta tänkbara bör därför vara en lång rödklädd gravid kvinna som har smörjt in sig med hudkräm och tagit en öl eller två efter en svettig joggingtur. Har hon dessutom blodgrupp 0, då är hon ett vandrande smörgåsbord för myggen.

Skulle du lista de tio farligaste djuren på planeten skulle din topplista kanske innehålla blodtörstiga djur som hajar, skorpioner och spindlar. Men de har ändå inget att sätta emot myggan – ett djur som dödar mer än två miljoner människor varje år.

Relaterad artikel: Tigermyggor på Costa Blanca

Bildtext: En typisk mygga, foto: James Gathany, USCDCP.
Artikel: Jonny Erixon (jag får sällan myggstick, men min fru får betydligt fler).

 

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255