Estofado, lentejas och puchero är typiska spanska vintervärmare som inte bara smakar bra, de är enkla att tillaga och också billiga. Och det som blir över går alldeles utmärkt att frysa in. 400 g nötkött i bitar

2-4 potatisar, skala och tärna

5 morötter, skala och skiva

1 gul lök i skivor, lite purjolök efter smak

1-2 vitlöksklyftor finhackad

2 msk tomatpuré

1 lagerblad

1 glas vin, rött eller vitt

1 buljongtärning

1 kopp ärtor

olivolja, salt och hel svartpeppar

Börja med att fräsa lök och vitlök i olivolja. Bryn köttbitarna. Fräs ihop morötter, potatis, lök och vitlök, tomatpuré, tillsätt vin och kött, låt detta ånga ihop. Lägg i pepparkorn och lagerblad. Fyll på med buljongvatten så att det täcker ingredienserna. Koka under lock i 45 min på medelvärme.