Visste du att vindruvor, mer än de flesta andra frukter, absorberar föroreningar och att den skadliga effekten av dessa föroreningar kraftigt förstärks av alkohol. Om man då betänker att man idag behandlar merparten av alla vinstockar med stora mängder kemikalier borde man kanske vara lite mer noggrann i sitt val av vin Av Monica Ramfelt
Foto Harry Ramfelt
e-post: ramfelt@telia.com

Kemikalier används, dels för att vinklasarna utsätts för extremt många sjukdomsangrepp, dels för att man vill utvinna så mycket druvor som möjligt per planta.
En vinstock kan ge upp till 6 kg druvor om man tillsätter extra näring och bekämpningsmedel. Plantan behöver ca 16 olika näringsämnen, men av kostnadsskäl tillsätts ofta bara de mest nödvändiga, såsom kväve, fosfor och kalium.
Detta medför att vinrankans motståndskraft mot sjukdomsangrepp försämras, varför man tvingas bespruta druvorna med ytterligare kemikalier. Så är den onda cirkeln igång.

Det finns alternativ
Vad är då lösningen på problemet? Dricka mindre naturligtvis. Men det är ju synd på de goda dropparna och vi vill ju inte gärna avstå från livets goda. En bättre lösning är kanske att välja ett ekologiskt vin.
Nu är det inte så lätt att hitta ekologiskt vin här nere på kusten, men sedan några år finns det, högt bland bergen norr om Ronda, några vinbönder som odlar ekologiskt.
Den förste var Friedrich Schatz, som fann att området passade utmärkt för vinodling. År 1982 köpte han en gård här, Finca Sanguijuela, på vägen mot Acinipo. Acinipo var en romersk stad, som stod så högt i rang att den fick prägla sina egna mynt.
Mynten har en druvklase på baksidan och man vet att romarna hade en säker känsla för var man skulle odla vin. Så var också fallet här. Friedrich har därför kallat sitt vin för Acinipo och myntet finns avbildat på flaskorna.

Rigorös kontroll
Den ekologiska framställningen av vinet kontrolleras av Comité Andaluz de Agricultura Ecológica, vilket borgar för att vinet håller vad det lovar. Jag har prövat några av hans viner och måste säga att de smakar mycket gott. Men billiga är de inte, eftersom man måste räkna med ett betydande merarbete.
För det första måste Friedrich binda upp rankorna på en högre höjd för att inte druvorna ska växa så nära marken, där svampsporer lätt studsar upp i druvklasarna vid regn eller bearbetning av jorden.
För det andra måste han skära bort flera skott på vinrankorna för att få en starkare och luftigare planta som inte kräver så mycket näring. Men detta innebär också att han bara får 1-1,5 kg druvor per planta mot normalt 6 kg.
Dessutom tillsätter han naturliga gödningsämnen, som innehåller de flesta av de 16 nödvändiga näringsmedlen. Mellan raderna av vinstockar odlar han ärtväxter som senare plöjs ner.
Dessa växter ger framför allt mycket kväve, vilket plantan behöver samtidigt som jorden skyddas från erosion och urlakning vid häftiga regn. Alla rester från vinframställningen såsom kärnor och skal återbördas dessutom till jorden.

Annons

Sekellång erfarenhet
Friedrich Schatz har redan fått många utmärkelser och diplom för sina fina viner, vilket kan verka förvånansvärt eftersom de inte funnits så länge på marknaden. Men det hänger kanske samman med att hans familj har nästan 400 års erfarenhet av vinodling i Tyskland.
Jag har smakat många ekologiska viner i Sverige men inget står sig i konkurrensen med Friedrichs Acinipo. För framtiden kan man bara hoppas på att det blir möjligt att producera ekologiska viner till mycket lägre kostnader – hur det nu skulle kunna låta sig göras.

Några fördelar med ekologiskt vin
• Inga skadliga kemikalier
• Vinet skapar en alkalisk miljö i magen, till skillnad mot många viner som bildar en sur miljö, vilket bidrar till baksmälla, sura uppstötningar etc.
• Innehåller fler antioxidanter
• Innehåller fler photonämnen som hjälper våra celler att kommunicera med varandra.