Primavera, vilket härligt ord att lägga på sina läppar, låta rulla runt i gommen, smaka av med tungan. Lika härligt som de primörer och frukter som är så typiska för årstiden. Man vaknar upp från sitt vinteride liksom, ja inte lika kallt som i Sverige, men ändå.
Titta bara på spanjorerna, till helgerna packar de sina bilar fulla med släktingar och vänner, en massa mat och dryck, en radio så de kan följa sitt favoritlag i helgens fotbollsmatch.
Sen åker man till stranden eller till en av många grillplatser som ligger lite här och var ute i naturen, ett mysigt sätt att umgås, gammal som ung.
Här kommer några matförslag som är praktiska att ha med sig i picknickkorgen.

Kycklingreceptet fick jag förresten av min spansklärare Juan strax innan vi flyttade till Spanien och det har vi haft mycket glädje av. Som alltid att bära med sig några tänkvärda ord: ”Mat och dryck i ljuv förening. Det är livets rätta mening”.

Förrätt
Grillad färsk sparris/esparragos frescos a la plancha)
Fyra personer
16 st färska vita sparris
8 skivor rökt lax
2 mogna avocado
1 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
sherry, salt o peppar samt socker.

Skölj sparrisen och skär av den träiga nedre delen. Börja skala sparrisen strax under knoppen och nedåt. Kocka gärna sparrisen stående i en smal kastrull med knopparna strax ovanför vattnet. Vattnet ska vara lättsaltat med en nypa socker.
När vattnet kokar upp, stoppa i sparrisen o koka 10-15 min.
Lägg sparrisen på en handduk så de får torka, rulla sedan in två sparris i en skiva lax.
Dela en avokado och ta bort kärnan, ta ut fruktköttet. Kör avokado, creme fraiche, citronsaft och lite sherry i mixer till en slät sås, salta och peppra efter smak.
Ta en grillpanna och grilla (alternativt på en riktig grill) på sparrispaketen.
I glaset häller vi en Albariño, Don Olegario -05, klar gyllengul och med doft av äpple, persika och torkad frukt.

Varmrätt
Spansk kyckling (pollo a la Juan)
Fyra personer
4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
1-2 msk torkade pepparfrukter
1 liter olivolja
1/2 liter sherryvinäger.

Lägg alla ingredienser utom kycklingen i en kastrull, när det fått ett uppkok lägg då i kycklingen och på med locket, stäng av plattan och låt stå tills det svalnat. Äts med fördel dagen efter när alla kryddor har dragit in i köttet. Passar bra kall som varm.
En härlig grönsallad med sparris och tunt skivad kyckling eller varför inte grillad över öppen eld.
Ett läskande porlande lagom kallt rosévin är inte helt fel till denna kyckling.

Dessert
Plommonkaka (coca de ciruela)
10 plommon
150 gr rumsvarmt smör
2 äggulor
2 äggvitor
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
skalet av en riven citron
2 dl mjöl
1/5 tsk bakpulver

Dela o kärna ur plommonen. Rör smöret mjukt. Vispa gulor och florsocker pösigt, blanda i smöret lite i taget.
Tillsätt vaniljsocker och citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver, häll i och blanda.
Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem i smeten. Häll i smord och bröad form (25 cm stor) lägg i plommonen med den runda sidan upp och grädda i 175 gr i ugn ca 40 minuter, låt svalna och pudra med florsocker.
Sherry en halvtorr Amontillado kan nog sätta fart på smaklökarna.