För femton år sedan drog legendariske Sven Tumba i gång en världstävling i golf för vanliga amatörer – World Golfers Championship. I höst spelas finalen på fyra banor i Marbella. Av Anders Olow

Tumbas tävling har sett lite olika ut genom åren, och fungerat på olika sätt i de länder som deltagit, men grundidén är densamma: Du kan bli världsmästare i din egen hcp-grupp. Och du representerar dessutom ditt land i ett ”landslag” som utgörs av de olika vinnarna i varje hcp-grupp.
World Golfers Championship spelas i fem hcp-klasser: 0-5, 6-10, 11-15, 16-20 och 21-25. Slagspel med hcp – och hcp-justering efter varje runda.

I Sverige har tävlingen både haft regionala kvaltävlingar och direkta riksfinaler beroende på hur stort intresset varit.

– I år kommer den svenska uttagningen att ske via de landsomfattande tävlingar som bland andra Cancerfonden, Tee4TwoGolf och First Open anordnar, berättar Sven Tumba för Svenska Magasinet.

– Därefter blir det Sverigefinal 20 september på vackra Kyssinge Golf utanför Stockholm.

Världsfinalerna har gått i bland annat Malaysia, Sydafrika, USA och Dominikanska Republiken och den 24 – 31 oktober är det alltså Marbellas tur.

Tumba hoppas på drygt 300 deltagare som då spelar final på Marbella Club Golf Resort (huvudbana), Flamingos Golf Resort, Rio Real Golf & CC och en till som ännu inte är bestämd.

Om ett par veckor ska det hållas presskonferens i Marbella, då både Tumba själv, Marbellas turistråd och greve Rudi von Schönburg, mannen som kallats ”Marbellas själ”, kommer att delta.
Flera svenska golfproffs har uttryckt sitt gillande av idén med ett hcp-världsmästerskap för amatörgolfare. I ett öppet brev till svenska golfare lovar bland andra Liselotte Neumann, Jesper Parnevik, Per Ulrik Johansson och Mathias Grönberg att sponsra det svenska lagets deltagande i Marbella som ett tack för allt stöd de själva fått genom åren.

– Jag pratade med Liselotte Neumann häromdagen, säger Tumba, och hon sa bara: Självklart ställer jag upp!

Genom åren har mellan 30 och 40 länder deltagit i tävlingen. Exakt hur kvaltävlingen kommer att gå till för spelare i Spanien var inte klart vid denna tidnings pressläggning, men vi får anledning att återkomma.
Info: www.worldgolfers.com