I januari reste jag till Pune i Indien för att söka svaret vid ett Ayurvediskt universitet med tillhörande sjukhus. Det var en motsatsernas resa och en djupdykning in i örtmedicinens värld. Förutom all kunskap mötte jag en förbluffande innerlighet och hoppfullhet bland de fattigaste av människor. Indierna gav alltid mer än de tog. Av Charlotta Östing
På Campus möttes vi av råttor och leenden, av hinkar med kallvatten istället för dusch, av utsökt kryddad mat och texter på sanskrit som översattes av oändligt tålmodiga lärare som ville veta allt om oss.
Vi var en grupp om 9 västerlänningar (8 amerikaner och så jag) som fick ta del av en specialkurs inom Ayurveda-Pancha Karma.
Pancha Karma är en reningsprocess för att göra sig av med slaggprodukter vilka anses vara orsaken till allt från reumatism och diabetes till diskbråck.
Med denna utrensning åstadkoms en balansering av “doshorna” vilket kan översättas med ens kroppskonstitution.
Det finns 3 urtyper av “doshor” men sedan är var och en av oss sin alldeles unika blandning av de tre.
”Vata” – den spirituella, nervösa.
”Pitta” – den eldiga, intensiva.
”Kapha” – den långsamma, uthålliga.
Patienterna som bodde på det Ayurvediska sjukhuset under de veckor som behandlingarna pågick, fick inta örter för just sin obalans och kroppskonstitution.
Detta gällde såväl medicin som mat, vilken olja som användes vid massagen, vilken dekokt som användes i ångbastun, vilken typ av dagligt lavemang(!) och vilka näsdroppar som skulle tas. Dessutom skulle vissa patienter (oftast Kapha obalanser) framkallas kräkning på samt åderlåtas med blodiglar…
Det kan tyckas primitivt men faktum är att jag med egna ögon fick se stroke-patienter börja gå, diskbråcks-patienter slippa smärta, reumatism och diabetes-patienter förbättras bara under loppet av en vecka. Vi fick också bevittna infertilitetsbehandling i form av örtlavemang i uterus som sades lyckas i 85% av fallen.
I bagaget med mig hem
Det jag tar med mig hem är en ännu starkare övertygelse att vi skulle kunna rehabilitera patienter mycket effektivare och till en låg kostnad om vi kunde erbjuda en mångfald enkla men riktade behandlingar mot just deras problem.
Förutom Naprapati och Akupunktur skulle det erbjudas örtoljemassage, örtångbastu, kryddor och vegetarisk mat för just deras kroppstyp och därutöver personligt anpassade yoga och meditationsövningar.
Nu är bara frågan: VAR, NÄR och HUR?
(Charlotta Östing,Leg. Naprapat,akupunktör och Naamyoga-lärare. Tel 617220031.)