Många lider av tandvårdsrädsla, men idag kan vi inom tandvården erbjuda mycket hjälp och lindring för dig som känner oro. Tandvårdsrädsla kan bero på tidigare dåliga erfarenheter av tandvård, men kan allmän ångest uppstå inför tandläkarbesöket. Det svåraste för dig som är tandvårdsrädd är många gånger att ta kontakt med en tandläkare. Det kan vara bra att veta att många tandvårdsteam har som inriktning att hjälpa inför stor oro och ångest. Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg med din tandläkare.
Extrem tandvårsrädsla
Ibland är tandvårdsrädslan så stark att den gör att man inte får den tandvård man behöver eller rädslan gör att man inte fungerar på ett bra sätt i andra situationer i livet. Man talar då om tandvårdsfobi.
En stor faktor för att utveckla tandvårdsfobi är känlsan av total brist på kontroll i tandläkarstolen. Personer med stark tandvårdsrädsla som undvikit tandvård under lång tid hamnar ofta i en ond cirkel. Rädslan och ångesten gör det omöjligt att gå till tandläkaren och tänderna blir allt sämre. Man känner sig pressad socialt och tycker att det syns att man inte varit hos tandläkaren på länge. Självförtroendet sviktar och tandvårdsrädslan påverkar livet i stort och skapar svårigheter i umgänget med andra.
Smärta och obehag
Smärta är ett komplicerat sinnesintryck och den påverkas starkt av rädsla. Det innebär att en rädd person kan uppleva smärta trots att en fullgod bedövning har lagts. Men det innebär också att om kan minska rädslan så fungerar bedövning mycket bättre. Många behandlingar innebär även obehag, t.ex. vibrationer vid borrning, tryckkänsla då tänder tas bort och skrapljud då man skrapar tandsten. Intrycken kan bli en skrämmande upplevelse och är rädslan stark kan obehaget vara svår att skilja från smärta. Har man varit med om behandlingar som varit smärtsamma, även enstaka sådana, så präglas man av upplevelsen. Det krävs få dåliga erfarenheter för att den negativa känslan skall uppkomma medan det krävs många positiva erfarenheter för att rädslan skall försvinna. Hjälpmedel inför bedövning finns att få, ytbedövning (kräm), premedicinering (lugnande tablett) eller lustgas.
Tandvårdsrädsla hos barn
Det är vanligt att barn är rädda för att gå till tandläkaren. Ett tandläkarbesök innebär mycket som kan kännas främmande. Tandvårdsrädsla kan bero på många saker. Ofta har barnet tidigare dåliga erfarenheter från tandbehandling, till exempel att det har gjort ont eller att barnet har känt sig kränkt. Barnet kan också ha påverkats av en vuxen i sin närhet. Ungefär vart tionde barn känner rädsla inför ett tandläkarbesök, och det är vanligast hos yngre barn. Vissa barn tycker att det är så obehagligt att de vägrar, eller uppvisar olika stressymtom.
Vad kan man göra själv?
Om man går regelbundet till tandvården bidrar det till att barnet känner sig tryggt på tandkliniken. Av tandvårdspersonalen får man också hjälp med råd och förebyggande behandlingar mot hål i tänderna (karies). Det är viktigt att man gör besöket så naturligt som möjligt utan att det förstoras upp. Det är också bra om man har gott om tid vid besöken så att man kanske kan sitta ner och läsa eller leka en stund i väntrummet innan man ropas upp. Om man jäktar till tandläkaren är det risk att barnet är för mycket uppe i varv och då har svårare att känna sig väl tillrätta vid besöket. Naturligtvis ska man aldrig hota med tandläkaren när ett barn till exempel inte vill borsta tänderna. Hemma kan man förebygga tandsjukdomar genom att lära barnet sköta om sina tänder. Barn behöver hjälp med tandborstning. Vad och hur ofta barnet äter har också betydelse för tänderna. Det är lättare för barn att klara tandbehandlingar ju äldre de blir, eftersom de då bättre förstår vad som händer och därmed känner sig trygga i situationen.
Hjälp finns att få!
Det är viktigt att du får diskutera igenom dina alternativ. Vi på Nordic Dental Centre är specialiserade på tandvårdsrädsla. All behandling sker i ditt eget tempo, du ahr alltid möjlighet att pausa och sitta upp en stund. Vi kan erbjuda dig premedicinering, lustgas eller i fall vid tandvårdsfobi även IV-sedering (en nål med lugnande medel i armen). Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg hos din tandläkare.