Det här blir min sista flora och jag avslutar med en gammal förnämlig bekant som ni mött flera gånger. Granatäpple (Punica granatum).
Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Så här hyllar Federico Garcia Lorca frukten.
Es la granada olorosa – Det doftande granatäpplet
un cielo cristalizado – är himlen kristalliserad
cada grano is una estrella – varje frö är en stjärna
cada velo es un ocaso. – varje slöja är en solnedgång.

På de berömda Ebers papyrer skrivna 1500 f Kr finner man en lång lista på hur stor nytta man kan ha av granatäpplen. 1000 år tidigare målade egyptierna dem i sina gravar.
Islam placerar granatäpplet som ett träd i paradiset och i Bibeln möter man frukten i Höga visan. I tidiga bilder av Jesusbarnet har han ett granatäpple i handen, en symbol för fruktsamhet och rikedom.

I den grekiska/romerska mytologin möter man ett drama där Persefone, Zeus dotter, ätit en granatkärna som Hades gett henne och därmed ansågs de gifta. Men hon slapp vara i underjorden hos Hades mer än halva året (vintern) för Zeus bestämde att Persefone fick vara hos människorna den andra halvan (dvs sommaren).

Annons

Vi möter granatäpplet i handen på Paris på berget Ida där han bestämmer sig för att ge det till Helena, den vackraste av gracerna.

Fenicierna eller punerna som de också kallades, odlade busken, och därför kallade romarna den för det puniska äpplet. Både araberna och romarna odlade sedan granatäpplen i Spanien. Man uppskattade förstås både möjligheten till att sätta piff på sallader, att använda till dryck och till att bota sjukdomar.
Drycken kallades grenadin och utvecklades senare till Campari. Numera framställs drycken med andra medel. Man kunde också färga ylle med kärnorna.

I Japan är det populärt att skapa miniatyrträd, bonsai. Granatäppelbusken har visat sig vara en utmärkt utgångspunkt.
I Kina gav man länge nygifta ett granatäpple med hopp om fruktsamhet. Efter ettbarnsreformen bytte man till en persika!

Numera ser vi ofta granatäpplet som symbol på porslin från Granada. Det är lite omtvistat om det verkligen är busken som gett namn till staden. Man påminns ju också av handgranater och där är det väl ganska klart att frukten fått ge namn till projektilen. Likheten är ju slående.
Ett säkert ställe att se bilden av ett granatäpple är på Spaniens stadsvapen. Allra längst ner mellan pelarna ser man en liten kvist.

Rent praktiskt kan det ju vara svårt att plocka ut kärnorna. Då finns det hjälp på YouTube: Como sacar las semillas a la granada eller Como abrir una granada, t ex.