Sydspanskt vinterparadis

av | feb 11, 2020 | Artiklar, Februari 2020, Reportage

Veleta 3.398 meter över Medelhavet. Inte långt från toppen går pisten Águila som mäter 6.329 meter. Den har en fallhöjd på 1.152 meter ner till byn Pradollano på 2.100 meters höjd. Står du på benen hela vägen ner har du garanterat mjöksyra som sprutar. Av Ola Josefsson

Du kan göra det mer bekvämt för dig. Stanna upp och njuta av att du befinner dig i södra Europas största alpina paradis. Ta några selfies i denna exotiska miljö. Dagarna är soligare, ljusare och längre. När solen gått ned i de svenska fjällen och det är becksvart på Åreskutan fortsätter solen att lysa några timmar till i Sierra Nevada. Du får valuta för pengarna.

Under mina besök i den sydspanska alpina skidorten ovanför Granadas Alhambra har jag haft sällskap av många entusiaster genom årens lopp. De har prövat snö och pister över hela världen och besökt exotiska mål som Sierra Nevada i Kalifornien, Nya Zeeland, Colorado, Anderna i Sydamerika, Australien, Marocko (!), Norden, Alperna, Ryssland eller någon mysig avkrok i Tjeckien.

Alla har varit överens. Om snötillgången är den perfekta kvalar sydspanska Sierra Nevada in på TOP FEM över världens främsta alpina områden.
Och när det prestigefyllda brittiska resemagasinet ”Condé Nast Traveller” skulle ranka världens tio bästa skidorter för en del år sedan hamnade Sierra Nevada på TOP TIO.
Den unika möjligheten att åka skidor så långt söderut, närheten till Granada som kanske har landets bästa tapasbarer samt det moriska Alhambra som är ett av Spaniens mest besökta turistmål.
När det gäller boende rekommenderar den brittiska resemagasinet en vistelse på Parador de Granada inte långt från Alhambra som beskrivs som ”en fridfull reträtt i att fly från strömmen av turister”.

Just kombinationen sol y nieve, sol och snö, de långa dagarna gör Sierra Nevada unikt. Att sätta i skidorna i en snödriva och knalla upp till bergstoppen Veleta och Andalusiens tak och titta ner på det skimrande Medelhavet några tusen meter ner tillhör livets goda. Det är så enastående vackert!
Laguna-liften går nästan till toppen. Det är bara hundratalet meter att gå.

I Sierra Nevada har svenska världsstjärnor som Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg lämnat oförglömliga avtryck. Stenmark avgjorde världscupen 1977 när han här vann en av sina totalt 86 delsegrar i världscupen med att vinna i storslalom före Klaus Heidegger. ”Pillan” Wiberg tog VM-guld här 1996 både i slalom och kombinationen.
Vi ska inte heller glömma bort Patrik Järbyn som samma år tog VM-silver i super-G. Ni vet han som kallades för ”sopåkaren” från Borås. Han jobbade extra som sopåkare för att få ihop pengar under de tidiga åren som utförsåkare. Smeknamnet hängde med honom hela karrären.

Det var lite nostalgi. Som svenskar har vi en del sådant med i bagaget.

Så vad händer i Sierra Nevada säsongen 2019/2020?
Låt oss först konstatera att Sierra Nevada hade 180.000 aktiva under julperioden från den 23 december till den 6 januari 2020. Hotellbeläggningen låg på i genomsnitt 80 procent medan vissa dagar hade 90 procent.
Under perioden var i genomsnitt 52 kilometer pister öppna och snödjupet låg på mellan 20 till 80 centimeter. Ett strålande jobb utfördes av personalen som lyckades hålla anläggningen öppen trots att det regnade 72 timmar strax före julhelgen.

Till årets säsong har det investerats för 9 miljoner euro. Det beskrivs som en omfattande nyordning som täcker flera områden som snötillgång, restaurering, information om pister och kundinformation. Delar av Borreguiles-området har förändrats och Sierra Nevada är numera ett modernt skidområde, berättar Jesús Ibáñez, VD hos Cetursa som driver anläggningen som den här säsongen öppnade den 23 november.

Många av Europas alpina orter brottas med väderproblem. Det talas i vinter om värmechockar som har stängt flera av Europas skidorter ibland annat Sverige och Frankrike. Brist på snö och höga temperaturer försvårar tillverkningen av konstsnö. Även Sierra Nevada riskerar att drabbas av det nyckfulla vädret.

Vintern 2019/2020 har hittills varit kall och det har kommit en del snö i Sierra Nevada som har ett mikroklimat med det höga läget och flera toppar på över 3.000 meter och närheten till Medelhavet.

Cetursa har till säsongen 2019/2020 förbättrat informationen för besökarna. Redan vid ankomsten till skidorten ska man få en tydlig bild över det aktuella läget. Stora skärmar vid parkeringsplatserna visar vilka liftar och pister som är öppna och det aktuella vädret för dagen. Ingången till kabinliften Monachil har förändrats och förenklats. Dessutom har Sierra Nevada en ny mobilapplikation.

Pister
När det kommer till pister har en ny medelsvår pist anlagts från Veleta till Pradollano utmed den södra sluttningen, med namnet K12. En nyhet är också området för fjällskidåkning i Loma de Dílar för de som söker denna disciplin.

När det gäller tillverkning av konstsnö har Cetursa gjort den största investeringen någonsin. Med ett förändrat klimat gäller det att säkerställa snötillgången i Europas sydligaste alpina paradis.
Till den här säsongen har 33 nya toppmoderna snökanoner installerats i pisten El Río. Samtliga är stationära snökanoner utom två som är mobila. Dessa producerar samma mängd snö på halva tiden jämfört med de gamla. Energibesparingen är mycket betydande.
De äldre snökanonerna har flyttats till områdets övre del vid liften Stadium och nedre delen av liftarna Zayas och Maribel och som komplement till området Mirlo Blanco.

När det gäller utbudet av mat och dryck har det också förbättrats. Nyöppnade Domino’s Pizza hittar du vid liftstationen Monachil. Klassiska La Bodega i skidorten Pradollano har restaurerat sin terrass och infört en Tap Station San Miguel.
Vid mellanstationen Borreguiles har Chill Out byggts om, det gäller även restaurangerna Borreguiles och Campanario medan restaurang Alcazaba har monterat upp vindskydd så att den kan hålla öppen även under blåsiga dagar. Ytterligare matställen har öppnat vid DreamLand.

Under säsongen kommer Sierra Nevada att arrangera cirka 30 officiella tävlingar i olika discipliner och klasser. Det blir inte mindre än fyra spanska mästerskap: Snölöpning (carrera por montaña en nieve), puckelpist (freestyle), ungdoms- och veteranmästerskap i alpin skidåkning.
Vinterns höjdpunkt blir världscupen i Snowboardcross som återvänder till Sierra Nevada för tävlingar den 6 och 7 mars. Då kommer några av världens främsta åkare hit bland annat Lucas Eguibar och Regino Hernández från Spanien.
Läs mer på: sierranevada.es

Noterat
Laguna de las Yeguas
Mitt favoritområde är Laguna de las Yeguas på baksidan. Här är samtliga pister rödmärkta och det brukar i regel vara mindre folk i området jämfört med framsidan.

Se upp!
Ett par varningar kan vara på sin plats om du tänker besöka Sierra Nevada. Den första varningen gäller väg A-395 som går mellan Granada och vintersportorten. Kör försiktigt, var på din vakt och ta med snökedjor till bilen vid snöväder annars riskerar du att inte komma upp. Det händer att polisen stoppar bilister som ska upp och som inte har snökedjor med sig.
Den andra varningen gäller nedfarten och den stundtals smala pisten El Rio. De flesta olyckor inträffar på eftermiddagen vid 17-tiden när alla ska ned samtidigt här. Trötta ben, trötta skallar, mjölksyra, lite för mycket alkohol hos vissa, gör att det inträffar kollisioner. Känner du dig osäker och trött är det kanske en god idé att ta kabinliften på tillbakavägen. Det är ju en ny dag imorgon.

Längdskidåkning
I Sierra Nevada-fjällen kan du praktisera längdskidåkning i området Virgen de las Nieves. Bästa längdskidåkningen hittar du i Puerto de la Ragua i Laroles som också ligger i Sierra Nevada. Här mäter spåret 17 km och du kan hyra stavar, skidor och pjäxor för 12 euro. Aktuell information hittar du på: www.puertodelaragua.com

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!