Det nationella nätverket av paradorer startade 1928. Det var slott, fästningar, palats, kloster och gamla sjukhus som hade sett sina bästa dagar. Kunde de räddas åt eftervärlden? Paradorerna är ett av de få statligt ägda bolag som har överlevt privatiseringsvågen och som 2018 firar 90 år. Av Ola Josefsson

Har du någon gång sovit på en parador? Upplevt medeltiden nära inpå. Kanske sovit i samma rum som Carlos I. Eller känt historiens vingslag där tusentals pilgrimer före dig har övernattat. Spaniens paradorer ingår i en historisk kedja som berättar mycket om landet.
Inte mindre än 31 av paradorerna har även utmärkelsen BIC (Bien de Interés Cultural) för att betona deras kulturvärde. Vid dessa platser finns inte mindre än 9.000 konstverk där några har gjorts av Antoni Tàpies, César Manrique och Modest Cuixart.

Många kändisar har sovit på någon av Spaniens paradorer. General Charles de Gaulle passade på att skriva en del av sina memoarer. Mick Jagger sov gott efter en konsert. Orson Welles spelade in '”Campanadas a medianoche” (på svenska: Falstaff). Grace Kelly och Rainier III av Monaco hade sin smekmånad i paradoren i Granada.

Under fjolåret 2017 hade Spaniens paradorer 1.475.000 besökare varav 35 procent var utländska gäster. Beläggningsgraden låg ifjol på 62 procent.

För sex år sedan såg det nattsvart ut för Paradores de Turismo de España S.A. som är kedjans offentliga namn i Spanien sedan 1991. Hotellkedjan stod på ruinens brant efter krisåren och tuffare konkurrens från hotellkedjor med liknande koncept som Estancias de España, Hospederías Reales och Haciendas de España y Hospe.

Staten fick gå in med stödpengar på 152 miljoner euro. Nu går det återigen på plus och under de närmaste fyra åren görs investeringar på 168 miljoner euro. Fem nya paradorer öppnar under 2018.
Det finns totalt 97 paradorer med 10.000 hotellbäddar. Totalt sysselsätter kedjan 4.000 personer. Samtliga paradorer har fyra stjärnor utom två av kedjans juveler som har fem: Hostal de los Reyes Católicos i Santiago de Compostela och Hostal de San Marcos i León som har fem stjärnor.

Det var på 1920-talet som markisen av Vega-Inclán kom på idén att rusta upp gamla slott, palats, kloster och sjukhus och sätta upp en kedja av statliga värdshus över hela Spanien som då var ett fattigt jordbruksland. Projektet som backades upp av kung Alfons XIII. Och vad kunde vara bättre än att inhysa dem i gamla, historiska byggnader som egentligen ingen hade råd att rusta upp.

Namnet fick bli Paradores (gyllene hållplatser) och de skulle erbjuda kost och logi åt människor på resande fot. De skulle ligga utspridda över hela landet på en dagsetapps avstånd från varandra, lätt nåbara med dåtidens ”automobiler”. En annan grundtanke var att man skulle tillhandahålla övernattningsmöjligheter i områden, där privata initiativ inte skulle vara vinstgivande. Och så invigdes den första paradoren i Gredos (Ávila) 1928 av kung Alfonso XII. Paradoren hade tidigare varit kungens jaktstuga som monarken hade skänkt bort. Anläggningen fick 30 rum, ett bibliotek, ett rum för rökare och ett rum för spel.
Därefter följde paradorerna i Cádiz och Castillo de Oropesa.

Under spanska inbördeskriget användes några av byggnaderna som sjukhus. Vissa fick omfattande skador. Under turistboomen på 1960/1970-talet och med Manuel Fraga som Francos turistminister växte antalet paradorer från 40 till 83. Enbart 1966 öppnade 16 stycken.

På 1980-talet skulle några av Spaniens främsta hotell i kedjan Entursa komma att ingå i kedjan av paradorer. Det gällde Hostal de los Reyes Católicos i Santiago de Compostela (A Coruña) och Hostal de San Marcos i León.

Många utländska besökare har övernattat på Spaniens paradorer. Under 1990-talet kom 30.000 besökare från Brasilien efter att paradorer hade förekommit i en känd novell av författaren Paulo Coelho.
Paradoren Castillo de Peñíscola förekommer i filmen ”El Cid” och 1992 använde Ridley Scott paradoren i Sigüenza i filmen ”1492: La conquista del paraíso”.

Med tiden har de blivit allt fler och vid senaste årsskiftet fanns det 97 paradorer över hela landet. Ytterligare fem planeras att öppna under 2018. Bland annat kommer ögruppen Balearerna att få sin första parador, på Ibiza. De övriga ska öppna i Moncayo (Aragonien), Molina de Aragón (Guadalajara), Muxia (A Coruña) och Morella (Castellón)

Paradorerna erbjuder alla moderna bekvämligheter samtidigt som de har kvar en stor portion av sin ursprungliga, oskattbara atmosfär. Törnrosaslott har väckts upp ur sin slummer, gamla, fallfärdiga palats återuppstår i all sin glans och övergivna kloster får nytt liv. Det finns också ett antal paradorer byggda på 1900-talet men då, som kompensation, med ett spektakulärt läge i underbar natur.

En resa i tiden
Inspirerade av grannlandet införde portugiserna på 30-talet ett liknande nätverk och här kallade man hotellen för pousadas. Konceptet är detsamma även om pousadorna inte alltid når upp till samma nivå som paradorerna. Men man återfinner dem i samma härliga miljöer, innanför tjocka murar, där tiden stått stilla och man förflyttas till gångna epoker.

Praktfulla salar och salonger har förvandlats till inbjudande matsalar och trivsamma sällskapsutrymmen. Ett rofyllt lugn råder under de vackert välvda taken, klassisk musik tonar fram i bakgrunden och fontänen ute på innergården porlar förnöjt.

Så vem skulle inte vilja inta en måltid i denna fridfulla miljö? Och inte är det fråga om vilken måltid som helst heller. Kökspersonalen bemödar sig om att laga goda, regionala rätter med närodlade, ofta ekologiska ingredienser, svamp, bär och vilt från de närliggande skogarna och fisk från bäckarna. Viner kan man få från hela världen men roligast är att prova traktens specialiteter.

Paradorerna har de senaste åren betonat gastronomins värde. Det traditionella köket ska kopplas till regionala rätter och att säkerställs genom chefskocken Mario Sandoval. Vinutbudet är bra. Övernattar du på paradorer så fråga gärna efter de lokalt närproducerade vinerna. Du kommer att bli positivt överraskad.

Tips på Paradorer
Den auktoriserade guiden Siv Ling har besökt många paradorer i Spanien. Här har du hennes fem bästa:

Santo Domingo de la Calzada. Ligger i hjärtat av La Rioja. Så lämpligt att övernatta här i samband när du besöker vinproducenter i området. Var tidigare ett gammalt sjukhus från 1100-talet. Ligger vid sidan om katedralen och populärt bland pilgrimer på väg utmed Camino de Santiago.

Cuenca. Ligger i ett gammalt kloster i Hoz del Huécar strax utanför världsarvsstaden Cuenca. En av Spaniens vackraste parador beläget på en lika vacker plats.

Jaén. El Parador de Jaén är kronan i denna stad och ligger vackert beläget på toppen av Cerro de Santa Catalina. Renässanspalats som bjuder på stor skönhet.

Carmona. El Parador de Carmona nära Sevilla är inrymt i en arabisk fästning från 1300-talet. Här finner du skönhet, lugn, utsökt mat och vacker natur.

Arcos de la Frontera. Gillar du folklore, mat, landsbygdsturism, slott och gott vin kommer Parador de Arcos de la Frontera att förtrolla dig. Ligger vid floden Guadalete med en vacker utsikt över landskapet i provinsen Cádiz.