I höst kan Svenska Magasinet fira 20-årsjubileum. Det är vi väldigt stolta över. Det känns fantastiskt att själv ha fått vara med i 16 av de 20 åren som svenskar bosatta eller på besök på Costa del Sol ha kunnat läsa ett svenskt fristående magasin. Under dessa år har jag sett en del magasin komma och gå… Av Ola Josefsson
Samtidigt vill jag i en klädsam anspråkslöshet påminna att vi inte är ensamma, störst eller äldst bland svenska tidningar i utlandet. När 1,3 miljoner svenskar drog västerut mellan åren 1850 till 1930 betydde det också att omkring 800 olika svenska tidningar utgavs stundtals i Amerika. 1872 utgavs första numret av Nordstjernan som fortfarande utkommer regelbundet. Andra ansedda svenska tidningar var Svenska Tribunen och Vestkusten.
Att förgylla året med några sommarveckor i Sverige betyder livskvalitet för mig. När ni läser dessa rader sitter undertecknad antagligen i en båt i en liten insjö i Småland och fiskar, på jakt efter några abborrar att lägga på grillen eller varför inte en ugnsbakad gädda. Allt för att ladda batterierna inför hösten.
Precis som för många andra är det nystart till hösten. Höst betyder oftast början på något nytt för oss Spaniensvenskar. De flesta återkommer till kusten och nya tillkommer. I min omgivning märker jag tydligt hur Spanien är på G igen. Det var länge sedan jag mötte ett sådant intresse för Spanien som just nu. Att Spanienintresset ökar i Sverige är en av anledningarna till varför vi har startat en ny tidning i Sverige, Spañien Magasinet.
Tittar vi i backspegeln har det varit ett händelserikt år. Den ekonomiska verkligheten hann i kapp Spanien och många är de som har hört av sig via telefon och e-post och frågat hur det egentligen står till med Spanien. Att priset på bostäder liksom att hyrorna sjunker är positivt.
Ibland funderar jag på hur Spanien skulle ha varit om man hade valt att behålla pesetan. Ett billigt turistland dit turisterna flockades? Vad tror du?
Det senaste året har Svenska Magasinet kunnat publicera exklusiva reportage. I januari berättade vi om de hemlösas situation i Fuengirola och skildrade den verklighet som för många kanske är okänd. Det tragiska i storyn var hur en svensk uteliggare blev ihjälslagen med en yxa. Händelsen uteblev i de övriga svenska medierna på kusten trots att det var en händelse som berörde många vilket även Spaniens största dagstidning El Pais insåg och gjorde en stor artikel på händelsen.
Vi har också berättat om hur Sveriges största dopningshärva genom tiderna har kopplingar till Solkusten och Fuengirola. I höst blir det rättegång och vi kommer att följa upp händelsen och berätta om hur svenska medborgare i Fuengirola är misstänkta för att ha byggt upp ett distributionsnät av dopningspreparat.
Svenska Magasinet valde också att publicera en lång artikel om våra dagars Francosympatisörer och om hur de ser på dagens Spanien. Och vilka planer hade Stalin för Spanien? För en del kanske ett politiskt inkorrekt reportage, men inte för oss som vill spegla verkligheten och historien. Har du missat något av reportagen så hittar du dem på vår nätupplaga.
Under hösten 2010 firar alltså Svenska Magasinet 20 år. I en serie artiklar ska vi göra tillbakablickar. För det behöver vi din hjälp! Vad minns du bäst av Svenska Magasinets två decennium? Kanske du undrar över någon speciell händelse och vad som sedan har hänt.
Och hur tycker du att Costa del Sol har utvecklats under dessa 20 år? Vad är bra, vad är sämre? Vet du något som ingen annan vet men som andra bör känna till? Och kanske du har sparat på samtliga nummer av tidningen du just nu håller i handen? Vad minns du av våra första 20 år?
Det blir en spännande höst och vi ska fortsätta att berätta om den spanska verkligheten.