Fred på jorden. Harmoni och enhet mellan människor. En dröm – men verkligheten är något annat på en planet som plågas av desinformation och propagandakrig på bred front.

Vi påminns om sådant som vi tidigare har lärt oss. Den av Stalin beordrade svältkatastrofen och folkmordet på 3,9 miljoner ukrainare under 1932 och 1933.
Några år senare inleddes spanska inbördeskriget och republikens anhängare skickade 635 ton guld, den tidens fjärde största guldreserv, till Stalin som i sin tur skickade vapen och flyg till Spanien men även militära instruktörer, agenter ur sin politiska polis, experter på kättarjakt och utrensningar bland de egna. De kom till Spanien, upprättade ett skräckvälde, ett ”inbördeskrig” i inbördeskriget.

Stalin infiltrerade de internationella brigaderna och hade planer på ett kommunistiskt Spanien. Sovjetrysslands mål har alltid varit att utvidga intressesfären. Finland 1939. Ungern 1956. Tjeckoslovakien 1968. Afghanistan 1979. Ukraina 2022 även om invasionen inleddes 2014.

Det kan tyckas att Ryssland står mer isolerat än någonsin. Och att EU tillsammans med övriga Europa och USA står mer enat än någonsin. Stormakten Kina står nära Ryssland och de har inte fördömt invasionen av Ukraina. Uppgifter cirkulerar om att Kina vill förse Ryssland med vapen. Kriget tros förändra investerares syn på Kina.

Bilder på tv-nyheterna visas sönderbombade hus. Familjer som tvingas lämna sina hem och skiljs åt. Kvinnor och barn på flykt medan männen uppmanas att stanna och gå ut i krig. Europa 2022.

Ryssland stryper flödet på information. Ryssar som använder ord som krig och invasion riskerar 15 års fängelse. Desinformation- och propagandakriget pågår för fullt.

Vi påminns om oktober 2017. Den illegala folkomröstningen om Kataloniens självständighet. Katalanska separatister kallade folk till valurnorna. Rapporter visar i efterhand hur Ryssland blandade sig i krisen.

East Stratcom Task Force, EU:s grupp för att upptäcka och motverka ryska attacker mot EU, rapporterade om en ökning av kampanjer med syfte att försvåra krisen i Katalonien. Bland annat webbplatsen Sputnik som publicerade nyheter som att ögruppen Balearerna också ville förklara sig självständiga från Spanien.

Med Katalonienkonflikten blev ”fake news” eller ”falska nyheter” en het potatis även i Spanien. I Spanien, tänker någon. Vad hade Ryssland för intresse i Spanien?

Officiellt bekräftade Kreml och den ryska regeringen sitt stöd till Spanien att Katalonienkonflikten var en intern fråga i Madrid. Men att Europa försvagas av inre konflikter är en dröm för ryska ultranationalister.

Av den orsaken publicerades tveksamma och hårt vinklade nyheter. Russia Today och Sputnik beskrev Spanien som ett odemokratiskt land, en auktoritär stat jämfört med frihetens Katalonien.

Hans-Georg Maassen, högsta chef för Tysklands underrättelsetjänst, har tidigare berättat att den ryska regeringen stödde den katalanska separatismen med desinformationskampanjer dagarna före folkomröstningen 2017. Målet var ett försvagat och delat EU som inte fullt ut kan utöva sin roll som global aktör.

Det finns även uppgifter på att Ryssland erbjöd den katalanska regionpresidenten Puigdemont 10.000 soldater till en väpnad konflikt och till försvar för katalansk självständighetsprocess. Ryska militärer till Spanien! Puigdemont lär ha tackat nej till löftet om militärt bistånd eftersom det skulle lett till en blodig konflikt med dödsfall.

Guardia Civil hänvisade till ett uttalande från det katalanska partiet CDC:s tidigare partiledare Víctor Terradellas ”att inte de ryska soldaterna kom berodde på att Puigdemont gjorde i byxan…”.

Ryssland ska även ha pumpat in pengar i den katalanska grupperingen ”Tsunami Democràtic” som ägnat sig åt våldsamma manifestationer och skadegörelse på allmän egendom. Släktingar till Puigdemont, som uppehåller sig i Waterloo, Belgien, misstänks ha haft förbindelser med Putin.

Så även om Ryssland och Ukraina ligger långt bort från Spanien så har ryssarna långa tentakler som når Spanien. Den digitala revolutionen, sociala nätverk och webbplatser sprider information med blixtens hastighet. Aldrig någonsin har det varit viktigare att rensa och sila i flödet. Och Ryssland inspireras av Kina och tar kontroll över nätet på hemmaplan.

Buller och bång i propagandakriget hör vi även på nära håll. Som när Spaniens regeringschef Pedro Sánchez lägger all skuld för inflationen på Putin. Eller när regeringen försöker ignorera att bensin för två euro innebär en obscen ökning av skatteintäkterna. Eller när dagens ministrar tittar åt andra hållet när landet saknar energi som de tidigare kritiserat.

Då behövs en reporter som kan och vågar ställa motfrågor liksom när Pablo Casado menar att han fick sparken från sitt parti för att ha bekämpat korruption.

Den politiska makten försöker kontrollera alla kanaler och kommunikationsflöden. Färdigskrivna pressmeddelanden och riggade pressträffar utan motfrågor på plats.