Pensionärerna på kusten lever bättre och längre. Och blir allt fler och mer aktiva. På bara ett decennium har åldersgruppen över 65 år ökat med 30 procent i provinsen Málaga. Det gynnsamma klimatet är ett av de främsta skälen till att även antalet utländska pensionärer ökar på den spanska Solkusten. Av Ola Josefsson
Du är troligtvis en glad pensionär. Undersökningar visar att pensionärerna aldrig har mått så bra som just nu. Och det gäller både spanska pensionärer som svenska pensionärer på Solkusten.
På min lunchbar sitter de spanska folkpensionärerna. Under sommarhalvåret tar de ut stolar och sitter på min gata och njuter i den sammetsljumma kvällen. Min närmste granne fyllde 97 år i juli och varje kväll upprepas det. Runt Francisca samlas barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Ett socialt familjeliv som slår det mesta. Inte en vårdinrättning i hela världen kan slå detta.
Jag småpratar med de spanska pensionärerna, som frågar om Sverige. Välfärdsstaten Sverige. De känner till att allt inte är som tidigare. Samtidigt konstaterar de att antalet svenska pensionärer på kusten ökar. Det tycks gå bra i Sverige, kan vara lätt att tro.
Att de svenska hushållens samlade skuld motsvarar 87 procent av Sveriges BNP kommer som en överraskning. Den spanska statsskulden ligger på cirka 100 procent av BNP. Att de svenska hushållen är skuldsatta upp över öronen har de spanska pensionärerna svårt att tro. Själva har de inga skulder. De har arbetat, sparat och köpt. Så är det inte med Spaniens yngre befolkning, är väl bäst att tillägga.
En majoritet av de spanska pensionärerna njuter av ett rikt socialt liv. Besök vilken stad i Spanien och titta dig omkring. Spanska män som träffas på en bänk för att prata och diskutera allt mellan himmel och jord. Kvinnorna går gärna ut efter lunch för att ta sig en kaffe, träffa väninnor och behandla senaste nytt i släkten.
Ett glas vin kostar runt 1,50 euro eller så ingår det i Menú del dia. Ett glas vin till lunchen som pensionär i Spanien betraktas som självklart. I Sverige ser jag sällan folkpensionärer som tar ett glas vin en vardag på en lunchbar. Så kostar det runt nio euro eller 90 SEK för ett billigt halvsött dåligt boxvin från Italien. ”Det kan inte vara möjligt” säger de spanska pensionärerna på min lunchbar i Fuengirola.
Den äldsta invånaren i provinsen är Carmen Prieto, 105, som bor i Málaga centrum. Efter Carmen följer en rad hundraåringar, de flesta kvinnor. Det finns en man över 100 år, Cristóbal Luque, bosatt i Puerto de la Torre.
Att de spanska pensionärerna blir äldre och allt fler är en tydlig trend i hela landet. Sedan år 2000 har antalet tredubblats. Senaste siffran var 14.908 hundraåringar varav 11.864 var kvinnor visar siffror från den spanska motsvarigheten till statistiska centralbyrån INE.
2005 hade provinsen Málaga 205.160 personer över 65 år. Den senaste siffran från 2015 visar att den gruppen har ökat till 267.827 personer. Det är också ett problem eftersom det föds allt för lite barn. Befolkningspyramiden är upp och ned.
Prata med vilken ekonom som helst så säger denne att befolkningspyramiden bör vara smal upp till, bestå av få äldre, medan den breda delen nedtill består av unga arbetande människor.
Jesús Delgado, professor vid Málaga universitet, säger att ökningen av pensionärer är betydande. Eftersom inte födelsetalen hänger med i samma utsträckning kommer befolkningstillväxten att avta. Om inte invandringen tar fart, vill säga.
Om vi bryter ned statistiken till områden så bor de flesta pensionärer i Málaga stad och på västra Costa del Sol. 29.663 personer på kusten är över 85 år. Det mest slående är att genomsnittsåldern i antal levnadsår har ökat de senaste 20 åren. För män har antalet levnadsår i genomsnitt ökat från 74,4 till 80,1 och för kvinnor från 81,6 till 85,6.
Hur stor är gruppen utländska pensionärer? Av totalt 267.827 personer över 65 år är 44.676 utlänningar som har flyttat till kusten som pensionärer. De utgör 16,7 procent av befolkningen. Doktor José Antonio López Trigo kommer med en förklaring varför utländska pensionärer trivs på kusten:
”Det är en privilegierad plats att leva på och ett av de främsta skälen är antalet soltimmar vi kan njuta av. Det finns andra platser som har höga tal av kärlsjukdomar, mentala sjukdomar och självmordstalen där en av orsakerna är bristen på solljus”.
Medelhavsdiet och bättre möjlighet till fysisk aktivitet gör pensionärerna friskare, de upplever en bättre livskvalitet och det är få som känner sig ensamma. Det sociala livet har inga gränser.