Upptäck Spanien: Valle de los Caídos – en plats som väcker känslor

av | nov 25, 2022 | Kultur, Nyheter, Reportage

Valle de los Caídos, De stupades dal, 50 kilometer norr om Madrid i Sierra del Guadarrama är troligtvis den plats i Spanien som väcker mest känslor. Här ligger cirka 34.000 stupade från inbördeskriget. Här låg Fransisco Franco, en auktoritär ledare eller diktator som var El Caudillo fram till sin död 20 november 1975. Den 24 oktober 2019 flyttades kvarlevorna till kyrkogården i El Pardo.

I Valle de los Caídos ligger minst 33.847 stupade från båda sidor i inbördeskriget, många av dem oidentifierade. Vid ingången till en krypta står det: ”Caídos por Dios y por España. 1936-1939. RIP”.

 

 

 

Från AP-6:an syns det väldiga korset som mäter 150 meter

När Pedro Sánchez blev regeringschef efter att ha fått igenom en misstroendeomröstning mot Mariano Rajoy (Partido Popular) i maj 2018 var ett av de första initiativen från socialistledaren att få Franco flyttad från Valle de los Caídos där han hade legat sedan klockan 14.11 den 23 november 1975.

I spansk media hade gravmonumentet hösten 2018 smeknamnet ”El Valle de los Turistas”, Turistdalen. Efter beslutet att Francos kvarlevor skulle grävas upp och flyttas vallfärdade folk till platsen, 50 kilometer från Madrid.

Enligt uppgifter från Patrimonio Nacional som ansvarar för nationalmonumenten hade Valle de los Caídos 308.639 besökare från januari till oktober 2019. Det var en ökning med 26,3 procent jämfört med samma period 2017. Vissa dagar var det bilköer upp till 1,5 kilometer långa.

Nylagt golv som blänker visar var Francos grav tidigare var placerad.

Enbart i oktober 2019 registrerades 41.866 besökare vilket var en uppgång med 42,7 procent jämfört med samma månad 2017. I stället för att lämna Francoepoken bakom sig pratades det mer om Franco än på mycket länge. I media och bland folk.

En del passar på att besöka gravmonumentet samtidigt som de besöker klostret El Escorial 14 kilometer längre bort. Francos gravplats lockade turister 2019 som aldrig förr. Det såldes böcker, vykort, t-shirts, muggar och väskor med Valle de los Caídos som motiv.

Inne i basilikan som sköts av Benediktinermunkar från klostret intill är det förbjudet att ta bilder. Basilikan i Valle de los Caídos är en av världens största. Den hade kunnat vara den största om inte ett galler delar av den. Peterskyrkan i Vatikanen ska vara störst.

Något liknande som det överdimensionerade monumentet eller mausoleum som Franco lät uppföra finns varken i Tyskland eller Italien. I Valle de los Caídos ligger stupade från inbördeskriget samt José Antonio Primo de Rivera, grundaren till det spanska falangistpartiet. Han avrättades under inbördeskriget av den republikanska sidan.

Franco var fram till oktober 2019 den ende som låg begravd på platsen och som inte dog under inbördeskriget. Det framställdes som ett skäl till att han borde flyttas. Förutom att offrens anhöriga inte vill att platsen förknippas med diktatorn.

Ett annat skäl till att flytta Franco var att det inte fanns några uppgifter på att han önskade bli begravd i basilikan. Det var ett beslut som presidenten i Francos regering, Carlos Arias Navarro, tog i samband med dödsdagen 20 november 1975. Han beslöt att Franco skulle vila på en avskild plats som bevakades.

Nationalkatolskt Spanien

Det var ett förenat nationalkatolskt Spanien som drev Franco. Kommunister, socialister, republikaner och liberaler förbjöds verka fritt. Landet skulle ha en ledare som var ansvarig inför Gud och historien.

Franco lyckades aldrig störtas. I stället satt han kvar som statschef fram till sin död 20 november 1975. Mycket på grund av att Spanien var delat. Det var två länder i ett land. De som stödde Franco och de som ogillade honom.

Socialistledaren Pedro Sánchez och PSOE-regeringen drev igenom beslutet att flytta Franco från Valle de los Caídos. Först nämndes Almudenakatedralen mitt emot Kungliga slottet i Madrid. Här finns en familjegrav där dottern Carmen Polo Franco och svärsonen Cristóbal Martínez Bordiu ligger begravda. Den 24 oktober 2019 flyttades kvarlevorna till kyrkogården i El Pardo.

Lagen om det historiska minnet förbjuder att Francos gravplats är öppen för allmänheten för att förhindra allmänna minnesstunder då Franconostalgiker träffas.

Oläkta sår

Den 20 november 2022 var det 47 år sedan Franco dog. Ännu arrangeras det minnesstunder och mässor i kyrkor i Spanien för att minnas Franco och de stupade i Spanien. Det blir i regel konfrontationer mellan Franconostalgiker och anhängare till grupper av historiska minnet. Sår rivs upp och förblir oläkta i det spanska samhället.

En av få dagstidningar i våra dagar som gjorde en intervju med arkitekten bakom Valle de los Caídos är ABC. 21 juli 1951 publicerades en längre intervju med Diego Méndez. Det var åtta år före öppnandet av det gigantiska monument som skulle hedra dem som omkom i spanska inbördeskriget.

”Att bygga ett stort kors på toppen av ett berg som når upp i molnen och i rätt proportioner var en mardröm både för mig och El Caudillo”.

Beslut att bygga togs av Franco 1941. Efter 18 år invigdes Valle de los Caídos 1 april 1959. Till en kostnad av 1.086.460.331 pesetas, eller 248 miljoner euro. 2.000 arbetare medverkade varav omkring 80 politiska fångar.

Det imponerande korset är gjort i betong och cement och väger över 200.000 ton. Det är 150 meter hög och ”armarna” mäter totalt 46 meter. Valle de los Caídos fortsätter att orsaka kontroverser efter att demokratin infördes för över 40 år sedan.

Franco ligger numera begravd på kyrkogården Mingorrubio i El Pardo utanför Madrid.

Valle de los Caídos berör, det är en plats som utmanar både tid och glömska. Valle de los Caídos som numera har namnet Valle de los Cuelgamuros som var platsens ursprungliga namn.

 

 

 

 

Läs mer: Slottet El Pardo – en del av den spanska historien

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson