En picknick i pinjeskogen. Här börjar historien om hur Marbella tillsammans med St Moritz, Palm Springs, Monte Carlo och Saint-Tropez blev synonymt med jet-set-liv och miljardärer.

Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg framför Finca Margarita. Målningen hänger till höger efter hotellets entré.

Det är en vacker kärlekshistoria. Hur prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg köpte Finca Margarita 1946 året efter att han tillsammans med sin far Maximiliano Egon de Hohenlohe-Langeburg besökt Marbella och Costa del Sol i samband med en semesterresa. Marbella som då hade omkring 5.000 invånare.

Alfonso hade hört om den vackra kusten och det sköna klimatet av sin kusin Ricardo Soriano Scholtz von Hermensdorff.

Picknick

Med sin Rolls-Royce Phantom körde far och son längs kusten på smala krokiga vägar.

Annons

De stannade till för en picknick i en pinjeskog. I närheten låg Finca Margarita. Det var en förälskelse vid första ögonkastet. Ett år senare var prinsen tillbaka och köpte Finca Margarita.

Finca Margarita

Det beskrevs som en lantlig idyll med fikonträd och pinjeskog. Det blev familjens semesterbostad.

1954 startade Alfonso Marbella Club på 50.000 kvadratmeter. Det blev sockerbiten dit kungligheter från hela världen, konstnärer och kändisar drogs under sju decennier.

Det har skrivits spaltmeter om Marbella och det glamourösa kändislivet i våra dagar. Men när man frågar runt är det få som känner till hur allting började.

Jet-set-liv

MC Beach ligger på stranden nedanför hotellet. Servicen är på topp.

Det festglada Marbella med sitt jet-set-liv och sina miljardärer kom att segla upp i samma klass som St Moritz, Gstaad, Cannes, Deauville, Palm Springs, Sardinien, Monte Carlo och Saint-Tropez. Platser med en speciell klang.

Prins Alfonso byggde ut anläggningen. Från de 20 ursprungliga rummen blev det sviter och bungalows. Tillräckligt stort för att prinsen kunde ta emot sina vänner.

Alfonso hade studerat jordbruksteknik i USA. Idéer hämtades från Kalifornien. En tropisk trädgård anlades och mindre bungalows byggdes bara några stenkast från Medelhavet.

Dröm i uppfyllelse

Marbella Club föddes av charmen hos en man som blev kär i de eviga solnedgångarna vid havet.

Det var prins Alfonsos dröm och den gick i uppfyllelse. Våren 1954 invigdes Marbella Club Hotell med en aldrig tidigare skådad fest.

Prinsen började resa runt i Europa för att marknadsföra sin skapelse. Han anlitade sin kusin, hertig Rudolf Graf von Schönburg känd under namnet ”Rudi” och gift med prinsessan María Luisa av Preussen. ”Rudi” var den som gav Marbella Club sin arkitektur och stil.

Prins Alfonso avled i Marbella den 21 december 2003. När anläggningen firade 70 år sista helgen i april 2024 hölls minnestal om grundaren.

– Marbella Club föddes av charmen hos en man som blev kär i de eviga solnedgångarna vid havet. Prins Alfonso de Hohenlohe öppnade vägen för tusentals familjer från hela världen, kändisar, artister och musiker som kom hit för att uppleva de bästa picknickarna vid stranden eller de traditionella festerna som ingen ville missa.

Får det lov att vara en bungalow?

– Tillsammans med sin kusin Rudi von Schönburg gjorde Alfonso Marbella Club till en ikonisk enklav. Ett drömhotell omgivet av botaniska trädgårdar och mer än 300 sorters växter där du kan njuta av den bästa gastronomin vid Medelhavet.

Bytte ut Rivieran

Det femstjärniga Marbella Club blev så populärt att den europeiska aristokratin, Hollywoodstjärnor och saudiska miljonärer bytte ut den franska Rivieran mot Marbella.

Efter François Mitterrands valseger i Frankrike i maj 1981 drevs de superrika på flykt från Rivieran med sina lustjakter och valde i stället Marbella och spanska Solkusten.

Läs mer: En blöt vinprovning på Marbella Club

Marbella hade kvalat in på jet-set-listans tio-i-topp långt tidigare.

Entrén är en njutning för ögat. Ofta med en Rolls-Royce parkerad vid ingången. Det var ju så prinsen kom till platsen första gången.

Brigitte Bardot, Gunther Sachs, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Grace Kelly, Antonio el Bailarín, Elizabeth Taylor, Julio Iglesias, Kim Novak, Liza Minelli, James Stewart och Sean Connery var flitiga gäster på Marbella Club.

Sveriges kungapar Carl XVI Gustaf och Silvia, Spaniens exkung Don Juan Carlos och dennes far Don Juan besökte regelbundet platsen. Gunilla von Bismarck, dotter till Anne-Mari (född Tengbom), och hennes man Luis Ortiz är fortsatt flitiga gäster. Den svenska prinsessan Madeleine var som ogift en flitig gäst under påskveckan i Marbella.

Kändiseliten

Personligen tror jag att de hade roligare då än vad kändiseliten har i våra dagar. Prins Alfonso de Hohenlohe var inte bara en handlingens man, utan även en som kunde uttrycka sig i ord.

Läs mer: Marbellas gyllene mil är juvelen

Ty att vara miljardär är inte alltid så lätt, som prinsen själv skrev i en artikel. Han hade levt bland dem hela sitt liv. Det tillkommer nya miljardärer varje år. ”Men förstår de att leva?” undrade Alfonso.

Prins Alfonso lät bygga Spaniens första bana för padel 1974. En minnessten finns på platsen där den första banan låg.

”Det finns människor som dagarna i ända talar om sina helikoptrar och sina piloter. De tror att jet-set är några som häller lite sand över en bit papper och därmed erövrar öknen. Dessa människor kommer aldrig att ta sig in i vår värld”, skrev Alfonso de Hohenlohe som visste var han ville leva och hur han ville leva.

En stor uppslagen bild i gamla månadstidningen Z visar Prins Alfonso hur han dansar och ler: ”En sann jet-setare visar aldrig sorg, bara glädje”.

”Det är här i Marbella som Europas natur vaknar. Jasminerna blommar redan i mars”, skrev han och fortsatte:

”Är inte detta en underbarare gåva till en ung, nyfiken kvinna än en karats diamant…”.

Livets verkligt goda

Poolen ligger bara några meter från Medelhavet

Alfonso de Hohenlohe kunde uttrycka sig och frågan är om dagens Instagram-generation har samma inställning som prinsen till livets verkligt goda.

”Den andra inträdesbiljetten till vår värld är kärleken till fullkomning, till perfektion” sa prins Alfonso.

Han var en mästare på citat. Låt mig bjuda på några:

”I vår värld talar man inte om affärer, om problem, om död och om sjukdomar. Inget är långtråkigare än en människa som diskuterar problem”.

”Gunter Sachs, Adnan Kashoggi, furstinnan Gloria, min första fru Ira von Fürstenberg är mästare på att skapa stämning. Rätt folk, vid rätt bord, det är hemligheten”.

”Aldrig skulle någon som tillhör jet setet grilla sig i solen – de har redan en smula färg, och detta året om”.

Själ och hjärta

Många av dagens anställda vid Marbella Club har jobbat där hela livet. Som hotelldirektören Juan Carlos Luna som började som piccolo för 42 år sedan. Luna sa nyligen:

– Vi har alltid upprätthållit Alfonsos filosofi att ta hand om både kollegor och kunder. Det är ett hotell med själ, med hjärta. Tiderna har förändrats, turismen har förändrats, kunderna har förändrats. Marbella Club är Marbella Club som det alltid har varit.

Växer till det dubbla

Listan med kändisar har fortsatt att växa liksom anläggningen som nu består av 131 rum plus 17 villor med upp till sex sovrum med priser som kan nå 28.000 euro under högsäsong. Här finns två pooler, sju restauranger och en stor brygga ut i havet. Här finns fitnessanläggning, yoga, mindfulness, kropps- och skönhetsbehandlingar och en barnklubb som är en av de största i Europa.

Alfonso hade studerat jordbruksteknik i USA och idéer hämtades från Kalifornien för att skapa en vacker tropisk trädgård.

Vid 70-årsjubiléet presenterades ett nytt femårsprojekt för hur Marbella Club växer till det dubbla med finca Ana María som tillhört familjen von Bismarck. Trädgårdskonsten utvecklas med ett naturligt ekosystem.

Marbella fick sin plats på världskartan efter picknicken i pinjeskogen på 1940-talet. Tack vare prins Alfonso de Hohenlohe. Eller som Spaniens exkung Juan Carlos sa när han besökte Marbella Club:

”Alfonso, Marbella är ditt verk”.

Datum för jubileumsårets festligheter:

26-28 april: Klubbhusfirande

17-19 maj: Invigning av Finca Ana María

22-24 juni: San Juan Wellbeing Festival

Juli och augusti: LOEWE Program och kulinariska upplevelser med Deyrolle

September: Konsert

Oktober: Summit på temat ”hållbarhet”