En varm försommarkväll sittande på en av Chinchóns gamla träbalkonger för att studera folklivet på det medeltida torget. En smakrik kastiliansk gryta och ett gott lokalt vin från trakten, gärna från Aranjuez, avnjuts. Balcones de Chinchón bjuder på storslagen charm.

Chinchón, 45 km från Madrid, ligger i ett öppet och vackert böljande landskap. Husen ligger på flera kullar som utgör samhället. En bit härifrån ligger slottet Aranjuez som beskrivs som Spaniens Versailles. Därför är ett stopp i Chinchón att rekommendera om du ändå besöker Madrid och Aranjuez.

Det vackra medeltida torget som byggdes på 1400-talet är Chinchóns mest kända landmärke. Torget som anses vara bland de vackraste i Madridregionen är byggt i en oregelbunden form och runtomkring ligger hus med tre våningar utrustade med balkonger i trä. Totalt ska det finnas 234 balkonger runt torget.
Här finns små trevliga restauranger eller mindre hotell. Torget är skådeplats för många evenemang som marknader, boskapsmässor och tjurfäktningar. Den första tjurfäktningen hölls här 1738. Varje år arrangeras ”corrida de toros” i augusti till oktober med cirka 5.000 i publiken.
Torget användes även i filmen ”Campanadas a medianoche”, på svenska; Falstaff, av Orson Welles.

Chinchón är känt för sina charmfulla restauranger dit Madridborna tar sig på söndagar. Runt det medeltida torget är det ett härligt folkliv. Platsen har en rik historia eftersom både romare och morer passerat, stannat till och lämnat avtryck på platsen.

Förutom det karaktäristiska Plaza Mayor med sina vackra träbalkonger i olika stilar och form är kyrkan Nuestra Señora de la Asunción (1534-1626) en uppskattad sevärdhet.

Den dåvarande kyrkan plundrades och brändes ned av Napoleons trupper 1808 då även många invånare dödades. Den kyrka som vi ser idag byggdes upp och stod klar 1828. Den är en blandning av gotisk, renässans och barockstil.
Inne i kyrkan finns den magnifika målningen ”La Asunción de la Virgen” av Goya.

Händelsen med Napoleon skildrades av konstnären Francisco de Goya i nummer 37 av serien ”Desastres de la Guerra” som Goya kallar för ”El de Chinchón”. Den fick sina stadsprivilegier 1916 av kung Alfonso XIII och 1974 förklarades den som konstnärlig-historisk plats.

Alla trivs i Chinchón

Andra intressanta byggnader i Chinchón är klostret Clarisas från 1600-talet. Du hittar också klocktornet ”Torre del Reloj” vid den gamla församlingskyrkan Nuestra Señora de Gracia som restaurerades 1856.

I Chinchón finns även resterna av en gammal fästning från 1400-talet som återuppbyggdes mellan åren 1590 till 1598 av greven Conde de Chinchón III. Den brändes också ned delvis av Napoleons trupper 1808.

I de centrala delarna av byn finns många vackra gamla charmiga hus med fina innergårdar eller patios.

Tjurfäktningar arrangeras på torget flera gånger om året

I Chinchón hålls en hel del spännande evenemang under året som tjurfäktningar och passionsspel i samband med påsken. Passionsspelet kring Jesus Kristus död och uppståndelse som utspelar sig i de gamla historiska kvarteren.

Totalt medverkar 250 skådespelare i passionsspelet som arrangerats sedan 1963 och därmed är det äldsta i regionen Madrid. Spelplatser är plaza Mayor, kommunhuset, plaza de San Roque och stadsdelen Calvario.

Passionsspelet är fullt med färg och dramatik i en unik miljö och det kulminerar med det mest efterlängtade ögonblicket: uppståndelsen. Kristi uppståndelse sker bland vit rök och duvor vid kyrkan Asunción.

Om du vill övernatta i Chinchón finns flera mindre hotell och vandrarhem i de äldsta delarna av byn. Det finns även en Parador på Los Huertos 1. Runt Chinchón finns även en omväxlande och rikt natur– och djurliv.

Fågelskådarna dras till den lilla insjön Laguna de San Juan
Läs mer på: ciudad-chinchon.com/turismo/

Chinchón är anis

Det går bara inte att komma ifrån. När vi skriver om charmiga Chinchón handlar det även om den ädla drycken anis. Produktionen av den kända anisspriten från Chinchón som kanske är den bästa och främsta i Spanien går tillbaka till 1600-talet då ”anís matalahúva” började odlas på stora områden. På svenska säger vi anis, på spanska ligger betoningen på i:et. Det är en ört som tillhör familjen flockblommiga växter.

Det är som ett aniskorn, även kallad matalahúva, som kan liknas vid torkad frukt. Den är oval i formen och färgen går mot grönt. Vid destillering blir det en transparent vätska som kan få olika alkoholstyrka beroende på stilar.
Chinchón Seco Especial ligger på mellan 70-74 procent, Chinchón Seco når 40-45 procent medan Chinchón Dulce håller mellan 35-40 procent.
Anis uppskattas av många för sin sötma och karakteristiska doft. Den konsumeras gärna i en brandykupa med en isbit eller utan isbit, allt beroende på tycke och smak. Eller så väljer någon café de carajillo con anís. Eller varför inte en Sol y Sombra, hälften anis och hälften Brandy. En annan föredrar den tillsammans med en bakelse eller tårta.

Och anisen från Chinchón är kanske den bästa som finns. Vid tre tillfällen har ”anís de Chinchón” presenterats och varit med vid inte mindre än tre världsutställningar; Chicago 1893 och Paris 1889 och 1893.

Bästa vitlöken i Chinchón

När du besöker Chinchón, varför inte passa på att köpa med lite vitlök. Här odlas nämligen Spaniens bästa vitlök. Vitlöksproduktionen går tillbaka till 1700-talet.

Samlingsnamnet är ”Ajo Blanco”, vitlök, men här odlas flera sorter som Blanco de Chichón, Prieto och Regular. Vitlöken här har ett smalare huvud, tunnare klyftor och är finare än andra sorter.

Aromen är mer intensiv och av den orsaken krävs mindre mängd för att smaksätta och krydda maten.

Den planteras i november och december och skördas framåt juni. Och används som krydda till många rätter.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.